25.10.2024., Bosanska Krupa, Bosna i Hercegovina - Policijska postaja Krupa gdje e maloljetnik jednog poilicajca ubio, a drugog ranio. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
PIXSELL
28.10.2024., 18:08
PORUKE SUGERIRAJU DA JE MOTIV BIO ISLAMSKI RADIKALIZAM

Mladi ubojica policajca u BiH bio je povezan s vehabijskim pokretom?

Malodobnik koji je prošlog tjedna u Bosanskoj Krupi ubio jednog i teško ozlijedio drugog policajca na društvenim je mrežama ostavio poruke iz kojih se može zaključiti kako mu je motiv za taj zločin bio islamski radikalizam, objavili su lokalni mediji u Bosni.

“Evo moj razlog zašto napadam policiju: podržavanje cionista, želja za EU, ubijanje nevinih muslimana i ubojstvo Jusufa Barčića”, napisao je malodobni ubojica. U prepisci koju je objavio Dnevni avaz ubojica je sugovorniku poručio da mu više ne šalje poruke kako ne bi “imao policiju za vratom”. Učenik prvog razreda srednje škole E. S. u prepisci je spomenuo “ubojstvo Jusufa Barčića”, što je jedna od brojnih teorija urote. Po ovoj je Barčić, koji je svojedobno bio tretiran kao neformalni vođa vehabijskog pokreta, a smrtno je stradao u prometnoj nesreći 2007., zapravo ubijen.

25.10.2024., Bosanska Krupa, Bosna i Hercegovina - Policijska postaja Krupa gdje e maloljetnik jednog poilicajca ubio, a drugog ranio. Photo: Edina Zuko/PIXSELL
NAPAD OCIJENJEN TERORISTIČKIM
Mladić u Bosanskoj Krupi ubio policajca, a drugog je ranio

Dodatnu poveznicu napadača s islamskim radikalizmom u Upravi policije MUP-a Federacije BiH našli su u tome da je njegov stric Ismet Sedić navodno bio pripadnik vehabijskog pokreta. On je nećaka pretpostavljaju i uveo u taj pokret, čiji pripadnici zagovaraju navodno izvorno tumačenje islama i ne priznaju autoritet svjetovne vlasti. Općinski sud u Bosanskoj Krupi napadaču E. S. odredio je jednomjesečni pritvor, a u racijama je uhićeno sedam muškaraca. Mediji su objavili da je među uhićenima i Hakija Kanurić, profesor na Islamsko-pedagoškom fakultetu u Bihaću. Tužiteljstvo BiH potvrdilo je kako se od sedam uhićenih njih šest “dovodi u izravnu vezu s napadačem”, odnosno s procesom njegove indoktrinacije kroz “izvaninstitucionalna vjerska udruženja”. Istraga je proširena i zbog sumnje na financiranje terorizma jer je kod uhićenih nađen i znatan iznos novca.

No gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović u pisanoj je izjavi ustvrdio kako dječakov stric Ismet Sedić nije pripadnik vehabijskog pokreta, nego “vrijedna i odgovorna osoba” koja nema nikakve veze s kriminalom ili islamskim radikalizmom. Sedić je, inače, zaposlen u gradskoj upravi Bosanske Krupe. “Odgovorno tvrdimo da Sedić nikada nije dovođen u bilo kakvu vezu s vehabijskim pokretom ni bilo kakvim drugim ekstremizmom, niti je ikada bio predmet bilo kakvih istražnih radnji”, tvrdi Halitović. Ističe kako je Sedić “častan, pošten, uzoran, odgovoran, prije svega čovjek” koji svojim ponašanjem i radom pridonosi kvalitetnim međuljudskim odnosima. Sedić nije među uhićenima.