28.10.2016.Sibenik - Sudski cekic. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL------jedan stupac novosti
PIXSELL
28.10.2024., 13:44
hrvatska zaostaje za prosjekom eu

Gotovo 60 posto Hrvata nije informirano o vladavini prava. EU pokreće digitalnu kampanju

Europska komisija pokrenula je digitalnu kampanju u svih 27 država članica EU-a radi jačanja svijesti građana o pravnoj sigurnosti i zakonitosti, potaknuta istraživanjem koje pokazuje da velik broj građana EU-a nije informiran o vladavini prava, primjerice čak 60 posto Hrvata.

Nedostatak povjerenja u pravosudni sustav i osjećaj nepravednog postupanja prema građanima ključne su točke novog izvješća Europske komisije o vladavini prava, koje pokazuje kako Hrvatska i dalje zaostaje za prosjekom Europske unije u svim aspektima vladavine prava, priopćeno je u ponedjeljak.

Prema Izvješću Eurobarometra, više od 60 posto građana Hrvatske ne vjeruje u neovisnost sudstva, dok više od 70 posto smatra da političari i tijela javne vlasti ne poštuju odluke sudova.

Također, zabrinutost zbog slobode medija i novinara raste, pri čemu preko 40 posto ispitanih vjeruje da su novinari u Hrvatskoj ograničeni u kritiziranju vlasti, dok 80 posto smatra da su političari i javni dužnosnici često u sukobu interesa i ne poštuju etičke norme. 

Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders objašnjava kako se vladavina prava često percipira kao apstraktan koncept o kojemu se razmišlja tek kada se građani suoče s problemom.

"Cilj ove kampanje je učiniti vladavinu prava dostupnom svima, pokazujući koliko se na nju oslanjamo svakodnevno i zašto je ključno spriječiti nepravdu i nepravičnost", poručio je Reynders.

Potaknuta rezultatima izvješća, Europska komisija pokrenula je sveobuhvatnu digitalnu kampanju diljem EU-a, koja uključuje i Hrvatsku, s ciljem da građanima pruži bolje razumijevanje vladavine prava i njezinog značaja za društvo.

Kroz animirane videozapise, kampanja će promicati šest ključnih načela vladavine prava: jednakost pred zakonom, pravnu sigurnost, zabranu samovolje, zakonitost, diobu vlasti i neovisnost sudstva. Osmišljena je u suradnji s priznatim ilustratorom Christophom Niemannom, čiji je cilj kroz animacije vizualizirati važnost vladavine prava usporedbom s pravilima koja susrećemo u svakodnevnim situacijama, poput sportskih natjecanja. 

Prema Eurobarometru, više od polovice Hrvata ne smatra se informiranima o značenju vladavine prava, dok 72 posto ispitanika smatra da EU igra ključnu ulogu u očuvanju tih vrijednosti u Hrvatskoj.

Vladavina prava jedna je od temeljnih vrijednosti EU-a, a njezino očuvanje odgovornost je svih institucija EU-a. Građanima jamči očuvanje demokracije te njihovih prava i slobode.