epa11684080 Georgian President Salome Zourabichvili casts her ballot at a polling station during parliamentary elections in Tbilisi, Georgia, 26 October 2024. A total of 18 parties are participating in the parliamentary elections in Georgia. Three thousand, one hundred and eleven polling stations opened for the parliamentary elections, including 67 abroad. Voting abroad will be possible in 53 cities in 42 countries. EPA/DAVID MDZINARISHVILI
EPA
27.10.2024., 20:55
izbore ocijenila namještenim

Gruzijska predsjednica smatra da je njezina zemlja žrtva "specijalne ruske operacije"

Gruzijska predsjednica Saloma Zurabišvili, koju podržava Zapad i ne slaže se s vladom, ocijenila je u nedjelju da je njezina zemlja bila žrtva "specijalne ruske operacije" na parlamentarnim izborima koje je ocijenila namještenima.

"Svjedoci smo i žrtve specijalne ruske operacije, modernog oblika hibridnog rata protiv gruzijskog naroda", rekla je, ne ulazeći u pojedinosti.

Vladajuću stranku, pobjednika izbora, optužuje se da želi zemlju približiti Moskvi.

Zurabišvili je u nedjelju navečer rekla da ne priznaje rezultate subotnjih parlamentarnih izbora i pozvala je na ulične prosvjede u ponedjeljak.

Po preliminarnom prebrojavanju glasova, vladajuća stranka Gruzijski san pobijedila je na izborima s nešto više od 53 posto glasova, objavilo je izborno povjerenstvo.

Oporba je podijeljena na nekoliko blokova, a najpopularniji, Koalicija za promjene, dobila je 11 posto glasova.

Koalicija za promjene rekla je da neće preuzeti svoja zastupnička mjesta zbog sumnji u izbornu prijevaru.

"Nećemo dati legitimitet krađi glasova od gruzijskog naroda, odričemo se svojih parlamentarnih mandata", rekla je Nana Malašhia iz Koalicije za promjene, po medijima.

Gruzijski i međunarodni promatrači utvrdili su mnoge nepravilnosti na izborima, uključujući zastrašivanje glasača, vršenje pritiska na vlasti, nasilje nad promatračima, kupnju glasova, višekratno glasanje i veći broj glasačkih listića u glasačkim kutijama od broja birača koji su pristupili izborima.

Europska unija pozvala je u nedjelju Gruziju da brzo i transparentno istraži navodne nepravilnosti zabilježene tijekom parlamentarnih izbora kako bi se ponovno izgradilo povjerenje u izborni proces.