epa11684538 Kosovo's Prime Minister Albin Kurti (R) welcomes European Commission President Ursula von der Leyen (L) ahead of their meeting in Pristina, Kosovo, 26 October 2024. Ursula von der Leyen is on an official visit to Kosovo as part of her trip to Western Balkans to discuss Western Balkan countries' progress on the EU path. EPA/VISAR KRYEZIU
EPA
26.10.2024., 16:31
pohvalila gospodarski napredak

Von der Leyen u Prištini: Kosovu dostupno 880 milijuna eura iz instrumenta EU-a

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u subotu je u Prištini pohvalila gospodarski napredak Kosova i najavila da će ta država iz instrumenta EU-a dobiti 60 milijuna eura potencijalno već ove godine, a ukupno joj je dostupno 880 milijuna eura. 

Von der Leyen je u Prištinu stigla u sklopu turneje zapadnim Balkanom, a Kosovo je posljednja postaja prije Podgorice. U kosovskoj prijestolnici sastala se s predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem.

Njemica je poslije susreta na platformi X napisala da Kosovo odlično provodi reforme nužne za oslobađanje sredstava iz Instrumenta za reforme i rast.

Kosovu je kroz taj mehanizam dostupno 880 milijuna eura, a prva isplata od 60 milijuna mogla bi se dogoditi već ove godine, najavila je Von der Leyen. 

Riječ je o novom instrumentu EU-a kojim želi ubrzati približavanje država kandidatkinja Uniji, posebno provođenjem nužnih reformi. Instrument je vrijedan šest milijardi eura, a trajat će od ove do 2027. godine. 

Tijekom susreta s Osmani Von der Leyen je istaknula da će i u njezinu drugom mandatu na čelu Europske komisije proširenje ostati jedan od prioriteta Unije, piše agencija STA. 

“Predana sam budućnosti u kojoj će svih šest zemalja zapadnog Balkana biti dio naše Unije”, istaknula je.

Pozdravila je sporazum kojim se ukidaju ograničenja na izvoz srpskih proizvoda na Kosovo, a koji su prije dva tjedna postigli Priština i Beograd. 

Predsjednica Osmani pozvala je na trenutno ukidanje mjera koje je EU uvela protiv Kosova posljednjih mjeseci, javlja talijanska novinska agencija Ansa. 

"EU mora prepoznati i cijeniti ono što smo postigli. Krajnje je vrijeme da se nepravedne mjere protiv Kosova konačno ukinu", rekla je.

Unija je uvela mjere protiv Kosova prije oko godinu i pol dana zbog situacije na sjeveru te zemlje, nakon što su načelnici albanske nacionalnosti stupili na dužnost u općinama nakon izbora koje je bojkotirala srpska većina na sjeveru Kosova. 

Von der Leyen je do sada u sklopu svoje turneje po zapadnom Balkanu posjetila Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.