epa11673908 Voters cast their ballots during early voting for the US presidential election and other races at Buncombe County's Black Mountain Library in Black Mountain, North Carolina, USA, 21 October 2024. Former US President and Republican presidential candidate Donald Trump is running against US Vice President and Democratic presidential candidate Kamala Harris. EPA/ERIK S. LESSER
EPA
25.10.2024., 17:07
NOVE ANALIZE: TKO SU IM GLASAČI

Trump i Harris u tijesnoj utrci

Republikanac Donald Trump gotovo je izbrisao veliku demokratsku prednost među hispanoameričkim muškarcima uoči predsjedničkih izbora 5. studenoga, na kojima će se sučeliti s demokratkinjom Kamalom Harris, pokazuje analiza anketa Reuters/Ipsosa.

Bivši predsjednik Trump sada zaostaje za potpredsjednicom Harris za samo dva postotna boda među latinoameričkim muškarcima - 44 posto prema 46 posto - u usporedbi s njegovih 19 bodova manjka u odnosu prema demokratu Joeu Bidenu u istom trenutku 2020., prema analizi više od 15.000 odgovora u anketi Reutersa/Ipsosa provedenoj u mjesecu do 21. listopada i tijekom istog razdoblja 2020. Trumpov dobitak nadoknađen je povećanom potporom Harris među bijelim ženama, koje su Trumpu dale prednost pred Bidenom za 12 postotnih bodova krajem 2020., ali sada Trump zaostaje za Harris za tri boda, 46 posto naspram 43 posto.

Dvoje kandidata u iznimno je tijesnoj utrci. Pomaci su dio većih promjena u grupacijama kod kojih svaki kandidat računa na pobjedu. Trump je povećao svoju prednost među latinoameričkim i crnim glasačima - osobito muškarcima - a Harris je prekinula dugogodišnju prednost republikanaca kod bijelih glasača tako što je stekla prednost kod žena.

Robert Alomia, hispanoamerički glasač u mjestu Elizabeth, New Jersey, koji radi u zaštitarskoj tvrtki, rekao je da poštuje Trumpovu karijeru poslovnog čovjeka i planira glasati za njega ove godine. "Trebamo ljude koji brzo razmišljaju i ljude koji su voljni voditi - on je vođa", kazao je Alomia (42).

Hispanoamerički birači, najbrže rastući segment američkog biračkog tijela, snažno su se priklonili demokratima na većini predsjedničkih izbora od 1970-ih, ali Trump je napravio znatan napredak. Republikanac je također na putu da smanji snagu demokrata u crnom biračkom tijelu. Izlazne ankete nakon izbora 2020. pokazale su da je oko osam posto crnih glasača izabralo Trumpa 2020., a nedavna anketa Reutersa/Ipsosa pokazuje da mu potporu daje njih 12 posto.