epa11567041 Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks to the media during the 'Ukraine 2024. Independence' forum in Kyiv, Ukraine, 27 August 2024. The forum was held with the participation of heads of state institutions followed by a press conference by the Ukrainian president. The theme of the discussion is the war and Ukraine's steps towards a just peace. EPA/MAXYM MARUSENKO 61195
EPA
25.10.2024., 13:35
PREMA OBAVJEŠTAJNIM PODACIMA

Sjevernokorjeski vojnici krajem listopada dolaze u borbene zone

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u petak da Rusija planira rasporediti sjevernokorejske vojnike u borbenim zonama od 27-28. listopada, citirajući obavještajne podatke.

"Po obavještajnim podacima, očekuje se da će Rusija rasporediti prve sjevernokorejske vojnike u borbene zone od 27-28. listopada. To predstavlja rusku eskalaciju", napisao je Zelenskij na X-u nakon što je primio podatke od glavnog zapovjednika.

Zelenskij nije pojasnio u koje bi borbene zone trebali biti poslani sjevernokorejski vojnici niti je dao ikakve druge pojedinosti.

Ukrajinska vojna obavještajna služba rekla je u četvrtak da su prve sjevernokorejske postrojbe već uočene u ruskoj graničnoj regiji Kursk u kojoj ukrajinska vojska djeluje od upada u kolovozu.

Oko 12.000 sjevernokorejskih vojnika, uključivo 500 časnika i tri generala, već su u Rusiji, a njihova obuka provodi se u pet vojnih baza, rekla je obavještajna služba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u četvrtak da je stvar Moskve kako će implementirati ugovor o partnerstvu s Pjongjangom za koji je naglasio da uključuje klauzulu o uzajamnoj pomoći za svaku stranu kako bi pomogla drugoj u odbijanju vanjske agresije.

Putin nije negirao da su sjevernokorejske trupe u Rusiji. "Ovo je naša stvar", naglasio je.

Zapadni saveznici kažu da bi njihova uključenost u sukob u Ukrajini bila velika eskalacija.

Zelenskij smatra da Zapad ne bi trebao reagirati na uključivanje Sjeverne Koreje "indiferentnošću ili nejasnim komentarima, već opipljivim pritiskom i na Moskvu i na Pjongjang".