epa11677626 Russian President Vladimir Putin (R) welcomes Turkish President Recep Tayyip Erdogan before their meeting on the sidelines of the BRICS summit in Kazan, Russia, 23 October 2024. The BRICS summit takes place from 22 to 24 October. EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL

      

EPA
25.10.2024., 12:46
SAMIR BRICS-a

Putin će razmisliti o Erdoganovom prijedlogu za Crno more

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da mu je njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan predložio obnovu kontakata o pomorskom prijevozu na Crnom moru, ali i dodao da još nije imao vremena proučiti te dokumente.

Putin je za rusku državnu televiziju rekao da je Erdogan "ponovno iznio prijedloge da se nastave kontakti koji se odnose na pomorski prijevoz na Crnom moru i neka druga pitanja."

Putin se sastao s Erdoganom na samitu BRICS-a u ruskom Kazanju. Razgovarao je i s glavnim tajnikom UN-a Antonio Guterresom.

"Da budem iskren, nisam imao vremena pročitati materijale koje su nam dali naši turski partneri i prijatelji", rekao je Putin. "Dakle, vidjet ćemo. To nikada nismo odbijali."

Turska i UN pomogli su u postizanju dogovora o Crnomorskoj inicijativi za žito u srpnju 2022. koji je omogućio siguran izvoz gotovo 33 milijuna tona ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Rusija se povukla iz tog sporazuma u srpnju 2023. uz objašnjenje da nailazi na ozbiljne zapreke u izvozu vlastitih prehrambenih proizvoda i gnojiva.

Na pitanje smatra li da bi se rat u Ukrajini mogao pretvoriti u neku vrstu zamrznutog sukoba kao na Korejskom poluotoku ili na Cipru, Putin je rekao: "Svaki ishod trebao bi biti u korist Rusije, kažem to otvoreno, bez oklijevanja, i trebao bi proizići iz realnosti koje se oblikuju na bojištu."

Putin je naglasio da neće popustiti kad je riječ o ukrajinskim regijama koje je anektirao. 

Rusija kontrolira gotovo petinu Ukrajine i napreduje na bojištu. Krim je anketirala 2014. i kontrolira oko 80 posto Donbasa - industrijske regije koja obuhvaća Donjecku i Luhansku oblast - te više od 70 posto Zaporiške i Hersonske oblasti.

Putin tvrdi da su to sada dijelovi Rusije koje ne želi prepustiti Kijevu te traži da budu uvaženi dugoročni ruski sigurnosni interesi u Europi. 

Putin je rekao da je Ukrajina već dva puta odbila ruske inicijative da se proglasi prekid vatre.