25.10.2024., Bosanska Krupa, Bosna i Hercegovina - Policijska postaja Krupa gdje e maloljetnik jednog poilicajca ubio, a drugog ranio. Photo: Edina Zuko/PIXSELL
PIXSELL
25.10.2024., 18:46
NAPAD OCIJENJEN TERORISTIČKIM

Mladić u Bosanskoj Krupi ubio policajca, a drugog je ranio

“Istragom bi se trebalo utvrditi jesu li maloljetnika potaknuli pripadnici ekstremističkih skupina”

U terorističkom napadu na Policijsku stanicu Bosanska Krupa u četvrtak navečer nožem je ubijen policajac Ozren Maran (1971.), a njegov kolega Avdo Hasanović teško je ranjen. Da sve bude još groznije, počinitelj je maloljetnik, 15-godišnji E.S. (2009.) iz mjesta Svetinja, koji je odmah nakon toga uhićen, a njegovi motivi još su nepoznati. Slučaj je šokirao cijelu BiH.

Oko 20.40 mladić je zamaskiran, s prevučenim odjevnim predmetom preko polovine lica, ušao u policijsku postaju, a potom i u dežurnu sobu u kojoj su u tom trenutku bila dva policijska službenika, te ih bez ikakvog povoda napao hladnim oružjem - nožem. Jednom od njih - Maranu - zadao je ozljede prsnog koša, od kojih je poslije i preminuo, a Hasanoviću, koji je pokušao pomoći Maranu - ozljede abdomena i glave. Tada su u prostoriju ušli drugi policajci, koji su svladali napadača i uhitili ga. Pod nadzorom dežurnog tužitelja, pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a Unsko-sanskog kantona obavljali su očevid do 00.30. Također, pretražena je obiteljska kuća maloljetnog napadača, kojom prilikom su oduzeti predmeti koji se mogu iskoristiti kao dokaz u daljnjem kaznenom postupku. "Tužiteljstvo je ocijenilo da u tome događaju postoje obilježja terorizma. Istragom će se utvrditi uzroci i motivi", rekao je glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Adnan Beganović. Još nisu poznati motivi, no Klix.ba neslužbeno iznosi kako je napadač slao čudne poruke znancima opraštajući se od njih. Navodno je bio sklon i vjerskom ekstremizmu.

Na ulicama oko policijske postaje u petak je bio veći broj policajaca s dugim cijevima i naložene su dodatne mjere sigurnosti. Nad napadačem se provodila kriminalistička obrada. Ministar unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Adnan Habibija bio je zaprepašten njegovom dobi. "Iznenađujuće je to što se radi o tako mladom maloljetniku, a usudio se napasti policajce u postaji", rekao je. Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak kazao je da će se poduzeti mjere kako bi se sigurnost u cijelome entitetu podigla na višu razinu. Istragom bi se trebalo utvrditi jesu li maloljetnika potaknuli pripadnici ekstremističkih skupina, izjavila je glavna tužiteljica Unsko-sanske županije Merima Mešanović. "Dežurna tužiteljica djelo je okarakterizirala kao terorizam. Neslužbeno, motiv je napad na policijsku postaju radi zastrašivanja stanovništva", rekla je.

I političari u BiH bili su suglasni kako je taj zločin nedvojbeno teroristički čin, no odmah su počele nesugasice oko uzroka i motiva počinitelja, kao i načina na koji se vodi istraga. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kazao je kako je nezadovoljan dosadašnjim učinkom županijskog tužiteljstva jer još nije bilo razjašnjeno je li počinitelj povezan s ekstremističkim islamističkim skupinama. "Imam informacije da jest, a da mu je otac povezan s vehabijskim pokretom", izjavio je za N1. Kazao je kako ovaj slučaj upozorava i na nedorečenosti u kaznenom zakonu, jer se maloljetnoj osobi koja počini ubojstvo ovakve vrste u BiH može izreći kazna od najviše pet godina boravka u kazneno-popravnom zavodu. "Meni je neprihvatljivo da se takva osoba za pet godina nađe na slobodi i slobodno šeće", rekao je.

Društvene mreže preplavljene su emotivnim porukama. Rodbina, prijatelji i kolege opraštali su se od ubijenog policajaca, dok su sa strepnjom iščekivali vijesti iz bolnice o ranjenom policajcu. Objavljeno je da je njegovo zdravstveno stanje stabilno. 

SNIZITI DOB ZA KAZNENU ODGOVORNOST

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković smatra da je nužno sniziti dobnu granicu kaznene odgovornosti. Ističe kako su institucije odmah poduzele nužne korake. “To je napad na institucije i na državu BiH”, kazao je, istaknuvši da je pogrešno ponašanje onih koji na tome skupljaju političke poene. Dodaje kako je dio krivnje i na političarima koji šire mržnju i podižu međuetničke napetosti.