epa11676515 Former US president and Republican presidential nominee Donald Trump reacts at the conclusion of a campaign rally at the Greensboro Coliseum in Greensboro, North Carolina, USA, 22 October 2024. Trump is running against Democratic US Vice President Kamala Harris. EPA/ERIK S. LESSER
EPA
24.10.2024., 10:42
Glasovalo već 25 milijuna birača

Kamala Harris za CNN: Mislim da je Trump fašist

Kamala Harris, demokratkinja koja se nada da će postati sljedeća predsjednica SAD-a, republikanskog protukandidata Donalda Trumpa smatra fašistom. Na javnoj tribini Anderson Cooper sa CNN-a upitao je Kamalu Harris misli li ona da je Trump fašist. “Da, mislim”, rekla je. Pitanje je slijedilo nakon primjedbi Trumpova bivšeg šefa stožera Johna Kellyja, koji je za New York Times rekao da, prema njegovu mišljenju, Trump “svakako spada u opću definiciju fašista”. Referirao se na opis fašizma kao ekstremno desne, autoritarne i ultranacionalističke ideologije koju karakterizira diktatorski vođa i gušenje oporbe.

Harris (60) rekla je i da je Trump “sve nestabilniji” i “nesposoban za dužnost”. Navela je da su bivši zaposlenici bivšeg predsjednika i bliski suradnici izričito istaknuli da Trump prezire ustav SAD-a i da nikada više ne bi trebao obnašati dužnost predsjednika. Kelly je, rekla je, uputio hitan “poziv američkom narodu” svojim izjavama o Trumpu, u kojima je istaknuo što bi se moglo dogoditi ako se vrati u Bijelu kuću. Ljudi koji bi mogli “zaustaviti Trumpa” sada više nisu tu. “Vjerujem da je Trump opasnost za dobrobit i sigurnost Amerike”, rekla je Harris. “U ovu ulogu donosim svoje ideje i vlastito iskustvo. Predstavljam novu generaciju vodstva u brojnim pitanjima i vjerujem da moramo zauzeti nov pristup”, kaže. U Pennsylvaniji je ustvrdila kako će se njezina administracija razlikovati od one predsjednika Joea Bidena, a Trump vodi kampanju u Georgiji.

Gotovo 25 milijuna birača već je glasovalo na američkim predsjedničkim izborima, bilo osobno na prijevremenom glasovanju bilo na glasačkim listićima poslanim poštom, izvijestio je posebni izborni odsjek Sveučilišta Florida. Nekoliko država, uključujući ključne države, poput Sjeverne Karoline i Georgije, postavilo je rekorde prvog dana prijevremenog glasovanja prošlog tjedna. Izborna kampanja u SAD-u u završnoj je fazi, završno glasovanje održat će se 5. studenoga, a Harris i Trump su u mrtvoj utrci, pokazuju ankete.