epa10952590 European Commission President Ursula von der Leyen (L) and the Chairperson of the Council of Ministers of Bosnia and Herzegovina Borjana Kristo cut the ribbon in front of the newly constructed building during the ceremony marking the handover of new apartments for 27 families who are beneficiaries of the Regional Housing Program (RHP), in Vogooca, a suburb of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 01 November 2023. The Regional Housing Program is mostly financed by the European Union. EPA/FEHIM DEMIR
EPA
24.10.2024., 17:57
BIH OČEKUJE OBJAŠNJENJA IZ EU

Dodikova “ruska” blokada BiH

Bosna i Hercegovina jedina je država zapadnog Balkana kojoj Europska komisija (EK) još nije odobrila program reformi nužan za pristup fondu od šest milijardi eura kroz Plan rasta za tu regiju, no u BiH se i dalje nadaju kako će u Bruxellesu ipak promijeniti mišljenje opravdavajući blokade u zemlji ruskim utjecajem.

Uoči dolaska predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u BiH ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković izjavio je kako očekuju da će od nje dobiti dodatno obrazloženje zbog čega je Komisija u srijedu zeleno svjetlo za programe reformi dala Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, no ne i BiH. Vlade tih pet država dostavile su EK-u dokumente kojima su se obvezale na provedbu socioekonomskih i temeljnih reformi kako bi potaknule rast i približavanje članstvu u Europskoj uniji u okviru Plana rasta za razdoblje od 2024. do 2027. godine. BiH je također bila pozvana dostaviti takav plan, no zbog njezina kompliciranog ustroja i nefunkcionalne vladajuće koalicije u toj su se zemlji uspjeli usuglasiti o 111 od 113 traženih reformi.

Vlasti Republike Srpske (RS) uporno odbijaju zahtjev iz Bruxellesa da parlament tog entiteta konačno imenuje dva preostala suca Ustavnog suda BiH kao i da pristanu na ukidanje entitetskog veta pri donošenju odluka na Vijeću za državnu pomoć, samostalnog tijela koje ima ovlasti odobravati raspodjelu novčanih sredstava i kontrolirati njihov utrošak. Odbijanje iz RS poslužilo je kao povod da četiri županije u Federaciji BiH, u kojima je na vlasti Stranka demokratske akcije (SDA), koja je u oporbi na državnoj razini, uskrate suglasnost za program reformi pa je cijela BiH sada "u slijepoj ulici" u odnosu na pristup fondu. Konaković kaže kako su se nadali da će EK ipak pristati na nepotpuni program reformi. "Mislim da su morali, trebali i da hoće uvažiti velike napore koje smo uložili usuglasivši 111 mjera, što je za BiH uvjete veliki iskorak", kazao je Konaković, sugerirajući kako su postojeće blokade bar djelomice i rezultat ruskog utjecaja koji se ostvaruje preko političara iz RS, odnosno Milorada Dodika. Od Bruxellesa očekuju ili da uvaže specifičnosti BiH ili da im kažu kako se izboriti s tim ruskim utjecajem koji blokira europski put. "Time Moskva vodi u odnosu na EU, a BiH tome plaća cijenu", tvrdi Konaković.

KONAKOVIĆ: U BiH BILA OBUKA ZA RUSIJU

Konaković tvrdi da su informacije o obuci osoba u BiH po instrukcijama iz Rusije točne. “Imali smo ljude koji su dolazili u ime i na račun Rusije i obučavali pripadnike moldavskih ‘timova’”, rekao je Konaković u Sarajevu. Pojasnio je kako nije bila u pitanju vojna obuka, ali jest ona koja je predstavljala pripremu za demonstracije i različite prosvjeda. Kaže kako se protiv ruskog utjecaja BiH ne može boriti sama i mora imati potporu europskih partnera.

Političari su nastavili i svađe o tome je li se u BiH provodila obuka osoba koje su po instrukcijama, opet naravno iz Rusije, trebale destabilizirati Moldaviju. Konaković kaže kako je osobno vidio dokaze o takvim osobama i aktivnostima koje su provodili, a upozorava i kako je to još jedan konkretni dokaz malignog ruskog utjecaja u regiji. No, ministar sigurnosti Nenad Nešić ponovo je zanijekao postojanje bilo kakvih dokaza, nakon što je policija u Moldaviji uhitila više osoba koje su pripremale izgrede i pokušale utjecati na ishod referenduma i predsjedničke izbore. U raspravu se bilo uključilo i veleposlanstvo SAD-a koje je prije nekoliko dana reklo da su "duboko uznemirujući" navodi da Rusi u kampovima na teritoriju RS-a provode obuku za ometanje demokratskih procesa u drugoj zemlji. Pozvali su na temeljitu istragu.

Nešić je na to sada optužio SAD, ali i Moldaviju, za "nečasna podmetanja", a potporu mu je dao i čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik iz Kazanja, gdje je kao Putinov gost bio na samitu BRICS-a. "Demantiram da postoje kampovi. Sve ono što su govorili bila je laž", rekao je Dodik uz optužbe da se time pokušava naštetiti Srbima zbog veza s Moskvom.