epa11677789 A handout CCTV frame made avaliable by Turkish Police shows a heavily-armed suspect entering the building during a terror attack at (TUSAS) Turkish Aerospace and Aviation Center headquearter in Ankara, Turkey 23 Ocober 2024. Turkish Interior Minister Ali Yerlikaya announced that four people were killed and 14 were injured in the terrorist attack. Two terrorists were also killed by security forces following an explosion at the headquarters of the Turkish aviation firm close to Ankara. EPA/HANDOUT/TURKISH POLICE DEPARTMENT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
EPA
23.10.2024., 20:44
TEROR U ANKARI

Turski ministar: "Napadači su vjerojatno članovi Radničke partije Kurdistana"

Napadači na tvornicu zrakoplova kod Ankare vrlo vjerojatno su pripadnici ilegalne Radničke partije Kurdistana (PKK), objavio je turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya u srijedu. 

Broj ubijenih u napadu na tvornicu TUSAS-a u Kahramankazanu kod turske prijestolnice narastao je na pet, a 13 je ozlijeđenih. Yerlikaya je ranije objavio je da su ubijena dvojica napadača.

„Način na koji je ova akcija izvedena najvjerojatnije je povezan s PKK-om”, rekao je ministar koji je napad nazvao terorističkim.

Ministar obrane Yasar Guler također je govorio o vjerojatnoj odgovornosti PKK-a.

„Kao što to uvijek rade, pokušali su poremetiti mir naše nacije izvođenjem prezira vrijednog nečasnog napada”.

"Uvijek kaznimo te zločince PKK-a kako to zaslužuju, ali oni nikada ne dolaze k sebi. Nećemo odustati od progona dok i posljednji terorist ne bude eliminiran. Patit će zbog toga što su učinili", dodao je.

Turski predsjednik Tayyip Erdogana, koji je trenutno u ruskom gradu Kazanju na samitu BRICS-a, također je napad prozvao terorističkim činom. Motiv i identitet napadača zasad nisu poznati i nijedna skupina nije preuzela odgovornost. 

Dio medija prenosi da je bila riječ o napadu bombaša samoubojice. Svjedoci su rekli da su čuli eksplozije na izlazima iz tvornice u trenutku dok su radnici završavali smjene.

PKK se nekoliko desetljeća bori protiv turskih vlasti, a terorističkom organizacijom proglasili su ga i Sjedinjene Države i Europska unija. 

TUSAS je najveći turski proizvođač zrakoplova i helikoptera, između ostalog i prvog turskog borbenog zrakoplova KAAN. Vlasnici su vlada i turska zaklada oružanih snaga, a zapošljava više od deset tisuća ljudi. 

Glavni tajnik NATO-a Mark Rutte osudio je napad i istaknuo da stoji uz svoju saveznicu Tursku. Delegacija Europske unije u Turskoj također je osudila napad, kao i Bijela kuća.