epa11677419 Ambulances arrive as police secure the area during a terror attack at (TUSAS) Turkish Aveospace and Aviation Center's headquearter in Ankara, Turkey 23 Ocober 2024. Turkey's interior ministry reports that several people are "dead and injured" following an explosion at the headquarters of a Turkish aviation firm close to Ankara. EPA/NECATI SAVAS

                             

EPA
23.10.2024., 16:43
UZROCI NEPOZNATI

Napadnuto sjedište TUSAS-a u blizini Ankare, četvero mrtvih

Najmanje četiri osobe su poginule, a 14 ih je ozlijeđeno u srijedu u terorističkom napadu na središte turske tvornice zrakoplova TUSAS kraj Ankare. 

Ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya objavio je da su ubijena dvojica napadača i da je troje ljudi u kritičnom stanju.

Turske televizije objavile su snimke naoružanih muškaraca kako ulaze u sjedište TUSAS-a u Kahramankazanu kod Ankare. 

„Dvojica terorista neutralizirana su u napadu na TUSAS-ovu lokaciju Ankara Kahramankazan. Nažalost imamo troje mučenika i 14 ozlijeđenih”, priopćio je Yerlikaya.  

Turski predsjednik Tayyip Erdogana, koji je trenutno u ruskom gradu Kazanju na samitu BRICS-a, također je napad prozvao terorističkim činom. Motiv i identitet napadača zasad nisu poznati i nijedna skupina nije preuzela odgovornost. 

Dio medija prenosi da je bila riječ o napadu bombaša samoubojice i da u zgradi ima talaca, no to nije potvrđeno. 

Svjedoci su Reutersu rekli da su čuli eksplozije na izlazima iz tvornice u trenutku dok su radnici završavali smjene. 

TUSAS je najveći turski proizvođač zrakoplova i helikoptera, između ostalog i prvog turskog borbenog zrakoplova KAAN. Vlasnici su vlada i turska zaklada oružanih snaga, a zapošljava više od deset tisuća ljudi. 

Glavni tajnik NATO-a Mark Rutte osudio je napad i istaknuo da stoji uz svoju saveznicu Tursku. Delegacija Europske unije u Turskoj također je osudila napad.