epa11676770 (L-R) Ethiopian Prime Minister Abiy Ahmed, Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi, South African President Cyril Ramaphosa, Chinese President Xi Jinping, Russian President Vladimir Putin, Indian Prime Minister Narendra Modi, the United Arab Emirates' President Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Iranian President Masoud Pezeshkian and Brazilian Foreign Minister Mauro Vieira pose during family photo before a plenary session of the BRICS 2024 Summit in Kazan, Russia, 23 October 2024. The BRICS summit takes place from 22 to 24 October. EPA/MAXIM SHIPENKOV
EPA
23.10.2024., 12:36
želi demonstrirati neuspjeh zapadne politike

Samit BRICS-a: Putin pozdravlja uspon "multipolarnog svijeta"

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je u srijedu u Kazanju u ruskoj Republici Tatarstanu samit BRICS-a, pozdravljajući uspon "multipolarnog svijeta".

Putin tim samitom želi demonstrirati neuspjeh zapadne politike gospodarskih sankcija i diplomatske izolacije njegove zemlje od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Namjerava također prokazati ono što Rusija i Kina opisuju kao zapadnu "hegemoniju", u prvom redu američku, u međunarodnim odnosima.

Čelnicima desetak zemalja BRICS-a, među kojima su kineski predsjednik Xi Jinping i indijski premijer Narendra Modi, Putin je objasnio da će razgovarati o "najhitnijim pitanjima" među kojima je "rješavanje regionalnih sukoba". 

"U tijeku je proces uspostave multipolarnog svijeta, dinamičan i nepovratan", istaknuo je.

Guterres za "pravedan mir"

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, koji je u srijedu stigao u Kazanj, razgovarat će u četvrtak s Putinom o Ukrajini, objavio je Kremlj.

UN nije službeno potvrdio taj sastanak, ali je u utorak objavio da će Guterres razgovarati s "velikim brojem čelnika koji sudjeluju na samitu".

To će biti njihov prvi sastanak u Rusiji od travnja 2022.

U Kazanju, "glavni tajnik potvrdit će svoja dobro poznata stajališta o ratu u Ukrajini i uvjetima za pravedan mir utemeljen na Povelji i rezolucijama UN-a i međunarodnom pravu", rekao je u utorak njegov glasnogovornik Farha Hak.

Guterres često ističe da za rusku aneksiju ukrajinskih regija "nema mjesta u modernom svijetu".

Ukrajinski ministar vanjskih poslova ocijenio je u ponedjeljak da je Guterres pogriješio prihvativši posjet Kazanu. "To će samo naštetiti ugledu UN-a", objavio je na X-u. 

Putin je u utorak imao niz bliateralnih sastanaka, u prvom redu s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Te zemlje nisu osudile invaziju na Ukrajinu niti ankesiju ukrajinskih teritorija. 

Erdogan u Kazanju

Putin se u srijedu treba sastati s venezuelskim i iranskim predsjednikom, Nicolasom Madurom i Masudom Pezeškianom.

Za srijedu je predviđen i bilateralni sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. 

Turska nije članica BRICS-a ali je članica NATO-a i ima složene odnose i s Moskvom i sa Zapadom. 

Početkom rujna nagovijestila je da bi se mogla pridružiti BRICS-u,prije svega iz ekonomskih razloga, po analitičarima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je u srijedu da tursko članstvo u NATO-u nije prepreka da se zemlja priključi BRICS-u ako Ankara tako odluči, prenijela je agencija TASS.

BRICS su 2009. osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a 2010. pridružila im se Južnoafrička Republika. Ove godine pridružili su im se Etiopija, Iran, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.