epa11458740 Hungarian Prime Minister Viktor Orban looks on prior to a meeting with Russian President Putin at the Kremlin, in Moscow, Russia, 05 July 2024. Orban arrived in Moscow on a one-day working visit. EPA/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN/POOL MANDATORY CREDIT
EPA
23.10.2024., 14:48
oporbena stranka skočila u anketama

Orban optužuje EU da želi svrgnuti njegovu vladu

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je u srijedu Europsku komisiju da pokušava svrgnuti njegovu vladu i ustoličiti "marionetsku vladu", usporedivši svoje protivljenje s protusovjetskim ustankom 1956.

Orban, koji se suočava s najozbiljnijom prijetnjom svojoj 14 godina dugoj vladavini nakon što je oporbena stranka s novim čelnikom skočila u anketama, obratio se pristašama na godišnjicu pobune protiv sovjetske dominacije koju je ugušila Crvena armija.

Orban ističe da su njegove suverene politike vezane uz Ukrajinu i migrante neprihvatljive Bruxellesu.

"Znamo da nas žele ugurati u rat u Ukrajini, žele nam nametnuti migrantske kvote i predati našu djecu rodnim aktivistima", rekao je Orban.

"Znamo da im je na pameti i marionetska vlada, stranka koju nam žele nametnuti", dodaje Orban aludirajući na stranku Tisza oporbenog čelnika Petera Magyara.

Njega Orban optužuje da "poziva strance da mu pomognu protiv Mađara".

Europska komisija se nije odazvala agenciji Reuters za komentar.

Prema najnovijoj anketi provedenoj u prvoj polovici listopada umjerena stranka desnog centra Tisza uživa podršku 42 posto opredijeljenih glasača, a Fidesz 40 posto.

Kada se pogleda cijelo biračko tijelo, Fidesz vodi s potporom od 29 posto, a slijedi Tisza s 26 posto.

U Mađarskoj će se sljedeći izbori održati početkom 2026.