epa10467747 NATO Secretary General Jens Stoltenberg (L) and German Defense Minister Boris Pistorius (R) during a NATO defense ministers meeting at the alliance's headquarters in Brussels, Belgium, 15 February 2023. Defense Ministers of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) countries gather in Brussels from 14 to 15 February. EPA/OLIVIER HOSLET
EPA
23.10.2024., 16:03
NATO POSJEDUJE DOKAZE

Ministar obrane SAD-a: Sjevernokorejske trupe su u Rusiji

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je kako postoje dokazi o tomu da se u Rusiji nalaze sjevernokorejske trupe, no tek slijedi utvrđivanje toga što će ondje raditi. Kaže kako je stvar "vrlo, vrlo ozbiljna" ako se ti vojnici pripremaju boriti uz Rusiju u Ukrajini, kao što tvrdi Kijev. "Što oni ondje točno rade? Ostaje nam da vidimo. To su stvari koje moramo riješiti", dodao je Austin.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij iznio je podatke obavještajnih službi o pripremi dviju jedinica s potencijalno i do 12.000 sjevernokorejskih vojnika koji bi trebali sudjelovati u ratu uz ruske snage. Kremlj je odbacio tvrdnje prema kojima je Sjeverna Koreja poslala vojno osoblje da pomogne Rusiji u ratu protiv Ukrajine. "Nastavit ćemo pratiti razvoj događaja kako bismo utvrdili što će se dogoditi", rekao je Austin o analizi obavještajnih podataka.

Američki dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, tvrde da je Rusija u ovome dvoipolgodišnjem ratu pretrpjela velike gubitke. Kažu da je riječ o više od 600.000 poginulih i ranjenih vojnika u ratu u Ukrajini. Austin je rekao da bi raspoređivanje sjevernokorejskih trupa moglo biti dodatni dokaz o problemima ruske vojske s ljudstvom. "Ovo je pokazatelj da bi mogli biti i u većoj nevolji nego što većina misli", kazao je.

Njemačka i Velika Britanija izrazile su veliku zabrinutost zbog vijesti da se vojnici Sjeverne Koreje u Rusiji pripremaju za eventualno sudjelovanje u ratu protiv Ukrajine, priopćeno je nakon susreta njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa i njegova britanskog kolege Johna Healeya u srijedu u Londonu. "Za sada raspolažemo oskudnim informacijama o broju sjevernokorejskih vojnika, ali se već sada radi o novoj kvaliteti i obliku eskalacije u ratu Rusije protiv Ukrajine. Prilično sam zabrinut", rekao je Pistorius. "To je šokantna eskalacija koja dolazi od Sjeverne Koreje, ali i dokaz o tome koliko je Rusija, tražeći pomoć od zemlje poput Sjeverne Koreje, očajna", zaključio je Healey. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je na obavijesni razgovor pozvalo otpravnika poslova veleposlanstva Sjeverne Koreje u Berlinu kako bi dobilo informacije o eventualnom slanju sjevernokorejskih vojnika u Rusiju.