Riga, 23.10.2024. - Nema dovoljno gospodarske suradnje između Hrvatske i Latvije, rekao je u Rigi predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon sastanka s latvijskom kolegicom Daigom Mieriņom u srijedu. Na fotografiji Daiga Mieriņa, Gordan Jandroković. foto HINA/ Benjamin MIHOCI/ tm
HINA/ Benjamin MIHOCI
23.10.2024., 14:24
produbljivanje bilateralnih odnosa

Jandroković u Latviji: Nedovoljna je gospodarska suradnja dviju zemalja

Nema dovoljno gospodarske suradnje između Hrvatske i Latvije, rekao je u Rigi predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon sastanka s latvijskom kolegicom Daigom Mieriņom u srijedu.

"Tako da smo izrazili obostranu želju da se popravi gospodarska suradnja koja je dosta slaba", kazao je Jandroković za Hinu.

Predsjednik Sabora na sastanku je naveo da postoji značajan potencijal za njezino unapređenje u područjima prometne infrastrukture, informatičke industrije, elektroindustrije i u turizmu. 

Između Hrvatske i Latvije otvorenih pitanja nema, a daljnje produbljivanje bilateralnih odnosa "osobito je važno u aktualnom geopolitičkom trenutku".

Jandroković je za Hinu dodao da je Latvija kao zemlja koja graniči s Rusijom "izložena posebnoj opasnosti".

"Izrazio sam potporu svojoj kolegici i zajednički smo zaključili da je potrebna snažna podrška i zajedništvo kada je u pitanju Ukrajina", rekao je.

Međunarodna krimska platforma

Jandroković je će u Latviji sudjelovati na Trećem parlamentarnom samitu Međunarodne krimske platforme koji se održava u srijedu i četvrtak.

Krimska platforma je međunarodni format utemeljen 2021. na inicijativu ukrajinskog predsjednika Volodmira Zelenskija s ciljem poboljšanja učinkovitosti međunarodnog odgovora na aneksiju Krima, odgovora na rastuće sigurnosne izazove, sprječavanja daljnjeg kršenja ljudskih prava te osiguranja zaštite žrtava.

Prvi parlamentarni samit platforme održan je 2022. u Zagrebu.

"Nakon toga došao je Prag, a evo sada i Latvija, gdje ćemo sasvim sigurno ponovno iskazati snažnu podršku parlamentaraca Ukrajini i njihovoj borbi za slobodu, a kroz rasprave ćemo vidjeti kako i na koji način ta suradnja može biti osnažena", poručio je u srijedu Jandroković.

Predsjednik Sabora je na sastanku s latvijskom kolegicom naglasio da će Hrvatska nastaviti pružati pomoć Kijevu te podupirati njegov europski put, a ukazao je i na "kontinuiranu spremnost Hrvatske da Ukrajini prenosi svoju jedinstvenu ekspertizu u humanitarnom razminiranju, procesuiranju ratnih zločina i skrbi za ratne veterane", ističe se u priopćenju.

Na samitu sudjeluje više od 30 zemalja, a usredotočit će se na naglašavanje globalnog učinka ruske agresije i "širenje istine o ruskim zločinima na međunarodnoj razini", stoji na internetskoj stranici samita.