epa11674423 Russian President Vladimir Putin (R) and Indian Prime Minister Narendra Modi shake hands during their meeting on the sidelines of BRICS Summit at Kazan Kremlin in Kazan, Russia, 22 October 2024. The BRICS summit takes place from 22 to 24 October and is expected to be the largest foreign policy event ever held in Russia. EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL
EPA
23.10.2024., 00:23
SAMIT BRICS-A U KAZANJU

Indijski premijer Modi rekao Putinu da Indija želi mir u Ukrajini

Indijski premijer Narendra Modi rekao je utorak ruskom kolegi Vladimiru Putinu uoči samita BRICS-a da želi mir u Ukrajini i da je New Delhi spreman pomoći da se postigne primirje u najkrvavijem sukobu u Europi od Drugog svjetskog rata.

Putin želi da samit BRICS-a pokaže rastuću moć nezapadnog svijeta nakon što su Sjedinjene Države i njihovi europski i azijski saveznici pokušali izolirati Rusiju zbog rata.

Rusija očekuje da će 22 čelnika, uključivo kineskog predsjednika  Xi Jinpinga koji je već stigao u utorak, sudjelovati na samitu BRICS-a u Kazanju.

BRICS, akronim za Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku, čini 45 posto svjetske populacije i 35 posto svjetske ekonomije. 

Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati također su se pridružili ove godine skupini koja želi biti odgovor na političku i ekonomsku moć bogatih nacija Sjeverne Amerike i zapadne Europe. Saudijska Arabija također bi se trebala formalno priključiti.

Putin je zahvalio Modiju što je prihvatio poziv da dođe u Kazanj i rekao da Rusija i Indija dijele "privilegirano strateško partnerstvo".

Modi je zahvalio ruskom predsjedniku na "snažnom prijateljstvu" te pohvalio rastuću suradnju i razvoj BRICS-a ali i naglasio da Indija smatra da bi se sukob u Ukrajini trebao riješiti mirno.

"U stalnom smo kontaktu vezano uz sukob Rusije i Ukrajine", rekao je Modi. "Vjerujemo da se problemi trebaju rješavati samo mirnim putem."

"Indija je spremna pružiti svu moguću potporu u vremenu koje dolazi", dodao je, naglasivši da će o tim pitanjima razgovarati s Putinom.

Xi i Putin također su razgovarali o ukrajinskom ratu, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, ali nije iznio pojedinosti tog razgovora.

S BRICS-om koji se širi - i listom čekanja potencijalnih članova - među nekima postoji tjeskoba oko toga hoće li širenje učiniti grupu manje efikasnom.

Putin je novinarima koji prate BRICS rekao da Moskva neće trgovati s četiri regije istočne Ukrajine za koje smatra da su ruske i da želi da se njezini dugoročni sigurnosni interesi uzmu u obzir u Europi.

Rusija kontrolira oko petine Ukrajine, uključivo Krim, oko 80 posto Donbasa i oko 70 posto regija Zaporižja i Herson.

Putin kaže da je Zapad shvatio da će Rusija biti pobjednica kao i da je otvoren za razgovore utemeljene na nacrtu sporazuma o primirju koji je postignut u Istanbulu u travnju 2022.