epa11651564 People walk along a street affected by flooding in Batabano, Cuba, 09 October 2024. Moderate flooding, power outages lasting over 10 hours, and residents using plastic buckets to remove water from their homes were some of the collateral effects in Cuba from Hurricane Milton's passage toward Florida, USA. EPA/Ernesto Mastrascusa
EPA
22.10.2024., 09:57
ponovno nestalo struje

Šestero mrtvih u naletu ciklona Oskar na Kubi

Najmanje je šestero ljudi poginulo nakon što je tropski ciklon Oskar pogodio istočnu Kubu, rekao je u ponedjeljak predsjednik Miguel Diaz-Canel, dok je veći dio otoka već četvrtu noć zaredom bio u mraku.

U pokrajini Guantanamu cijela područja su poplavljena i spasioci nisu mogli doći do pogođenih dijelova, rekao je Diaz-Canel. Vlasti su priopćile da je najmanje 1000 kuća oštećeno.

Kolaps zastarjele električne mreže u zemlji zbog oluje rezultirao je time da je većina stanovništva od oko 10 milijuna bez struje četvrtu noć zaredom. Kubanska nacionalna električna mreža prvi se put srušila u petak ujutro. 

Diaz-Canel je rekao da je do sada uspostavljena samo trećina opskrbe zemlje električnom energijom. U Havani oko 90 posto priključaka ponovno ima struju.

Predsjednik je rekao da neće prisustvovati samitu međuvladine organizacije BRICS u ruskom gradu Kazanu, koji počinje u utorak, zbog izvanrednog stanja izazvanog olujom.

Ciklon Oskar pogodio je Kubu tijekom vikenda kao uragan, a zatim je prešao u slabiju tropsku oluju dok je prolazio iznad otoka.

Prema američkom Nacionalnom centru za uragane, oluja nastavlja uzrokovati obilne oborine na istoku Kube i jugozapadu Bahama.