epa11662905 An elderly woman shares electoral leaflets in front of electoral tent in downtown Chisinau, Moldova, 16 October 2024. Moldova will hold presidential elections on 20 October 2024. EPA/DUMITRU DORU
EPA
22.10.2024., 16:25
postoje li kampovi za obuku?

BiH: Sumnjive aktivnosti, u fokusu "osobe s istoka"

Bosna i Hercegovina mora biti na stalnom oprezu zbog malignog ruskog utjecaja, a navode o obuci osoba koje su trebale izazvati nerede u Moldaviji tijekom referenduma treba temeljito ispitati, upozorio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Moldavska policija prošlog je tjedna provela racije i uhitila više osoba pod sumnjom da su prema instrukcijama iz Rusije pripremale nerede koji su trebali omesti referendum nakon kojega bi u ustav bila unesena odrednica o pristupanju Europskoj uniji kao krajnjem cilju, kao i utjecati na rezultat predsjedničkih izbora. Na referendumu se većina Moldavaca glasanjem opredijelila za članstvo u EU-u, no rezultat je bio vrlo tijesan jer je za glasalo 50,38 %, a protiv 49,6 % birača. Predsjednica Maia Sandu, snažna zagovornica približavanja EU-u, nije izborila uvjerljivu pobjedu u utrci za još jedan mandat, pa će se u drugom krugu opet suočiti s protukandidatom Alexandrom Stoianogluom, koji otvoreno simpatizira Rusiju. Mediji su dokumentirali otvorene pokušaje kupnje glasova birača kako bi podržali proruske ciljeve i kandidate. Istraga moldavske policije dovela je do informacija kako je Rusija investirala znatne resurse i novac ne bi li omela referendum i utjecala na izbore, pa je organizirala i obuku mladih osoba na svom teritoriju, ali i u Srbiji te u BiH, da bi sudjelovale na proruskim demonstracijama.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH, na čijem je čelu Nenad Nešić, partner Milorada Dodika, stigao je ekspresni demanti, u kojemu su optužili medije za širenje netočnih informacija. No nakon toga potvrđeno je da su na teritoriju BiH registrirane sumnjive aktivnosti, a otkrila ih je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA). Predsjednik parlamentarnog povjerenstva za nadzor nad OSA-om Ilija Cvitanović (HDZ 1990) potvrdio je da je od ravnatelja OSA-e zatražio informacije o svemu tome.

Potvrde o postojanju kampova za obuku nema, no OSA je utvrdila da su prije dva mjeseca u BiH boravili strani državljani "s istoka" koji se mogu povezati s pokušajima organiziranja takvih skupina. Konaković je najavio kako će na Vijeću ministara BiH inzistirati da se sve do kraja razjasni jer je siguran kako u BiH ima ljudi angažiranih na "specifičnim zadaćama" povezanim s ruskim utjecajem.