File picture of Fethullah Gulen is seen at his home in his property, Saylorsburg, PA, USA, on March 10, 2014. Fethullah Gulen, the Turkish cleric accused of masterminding a bloody attempted coup in 2016, has died aged 83, on Monday October 21, 2024, the Turkish foreign minister has confirmed. The cleric, who had been living in self-imposed exile in the USA, died after being admitted to a Pennsylvania hospital, according to reports in Turkish media. Sometimes described as Turkey's second most powerful man, Gulen was the spiritual leader of the Gulen movement, a powerful Islamic community with followers in Turkey and worldwide. Turkey's President Recep Tayyip Erdogan blamed the Gulen movement for the 2016 attempted coup, accusations Gulen denied. Photo by Depo Photos/AbACAPRESS.COM Photo: Depo Photos/ABACA/ABACA
Depo Photos/ABACA
21.10.2024., 17:47
PREMINUO FETHULLAH GULEN

Odlazak klerika optuženog za orkestriranje državnog udara

Fethullah Gulen, koji je izgradio snažan islamski pokret u Turskoj i izvan nje, preminuo je u 83. godini, nakon što je svoje pozne godine proveo u egzilu u SAD-u, optužen za orkestriranje državnog udara protiv turskog predsjednika Tayyipa Erdogana.
Herkul, internetska stranica koja objavljuje Gulenove propovijedi, objavila je da je Gulen preminuo u nedjelju navečer u američkoj bolnici. On je nekoć bio Erdoganov saveznik, no potom su se razišli, a turski predsjednik ga smatra odgovornim za pokušaj državnog udara 2016., u kojem su odmetnuti vojnici zauzeli ratne zrakoplove, tenkove i helikoptere. Oko 250 ljudi tada je ubijeno. Gulen, koji je od 1999. živio u egzilu u SAD-u, poricao je svoju uključenost u puč. Prema sljedbenicima, Gulenov pokret, poznat kao Hizmet, što na turskom znači "služba", nastoji širiti umjerenu varijantu islama, koja promiče zapadnjačko obrazovanje, slobodna tržišta i međureligijski dijalog. Otkako je državni udar propao, njegov je pokret u Turskoj sustavno uništen, a međunarodni utjecaj mu se smanjio.
Pristašama poznat kao hodža efendija, ili poštovani učitelj, Gulen je rođen 1941. u selu u istočnoj pokrajini Erzurum. Kao sin imama, islamskog propovjednika, od najranije dobi proučavao je Kuran. Imamom džamije imenovan je 1959., te je postao istaknuti propovjednik 1960-ih u pokrajini Izmir, gdje je osnovao studentske domove i propovijedao po čajanama. Studentski domovi bili su početak neformalne mreže škola koja će se sljedećih desetljeća proširiti izvan Turske, na države srednje Azije, jugoistočne Europe, Afrike i Zapada.
Gulen je bio blizak saveznik Erdogana i njegove Stranke pravde i razvoja (AKP), no sve veće napetosti u tom odnosu kulminirale su u prosincu 2013., kada su na vidjelo izišle korupcijske istrage protiv ministara i dužnosnika bliskih Erdoganu. Vjerovalo se da tužitelji i policijski dužnosnici iz Gulenova pokreta Hizmet stoje iza istraga, a 2014. izdan je nalog za Gulenovo uhićenje. Dvije godine poslije pokret je proglašen terorističkom skupinom. Nedugo nakon pokušaja državnog udara Erdogan je za Gulenovu mrežu rekao da je "poput raka" i obvezao se da će iskorijeniti izdajice. Stotine škola, kompanija, medija i udruga povezanih s Gulenom su ugašene, a imovina zaplijenjena. "Kao netko tko je patio tijekom državnih udara u proteklih pet desetljeća, osobito je uvredljivo biti optužen za bilo kakvu vezu s tim", tvrdio je Gulen. Najmanje 77.000 osoba je uhićeno, a 150.000 javnih službenika, uključujući učitelje, suce i vojnike, suspendirano u izvanrednom stanju uvedenom nakon neuspjelog puča, za što je turska vlada rekla da je usmjereno protiv Gulenovih sljedbenika. Tvrdili su da su ti postupci opravdani zbog prijetnje koju puč znači za državu.
Gulen je postao izoliran u Turskoj, gdje su ga Erdoganovi pristaše sotonizirali, a oporba, koja je njegovu mrežu smatrala dugom urotom radi potkopavanja sekularnih temelja republike, izbjegavala.

ANKARA TRAŽILA GULENOVO IZRUČENJE

Ankara je dugo pokušavala ostvariti izručenje Fethullaha Gulena iz Sjedinjenih Američkih Država. Govoreći na svom zatvorenom imanju u pensilvanijskim planinama Pocono, Gulen je u intervjuu za Reuters 2017. godine istaknuo da ne namjerava pobjeći iz Sjedinjenih Država kako bi izbjegao izručenje. Već tada je djelovao slabo - jedva je hodao, a pokraj njega je bio njegov liječnik. Gulen je otputovao u SAD radi liječenja, no ostao je tamo i duže s obzirom na to da mu je u Turskoj prijetio kazneni postupak.