epa05833749 A handout photo made available by the United States Forces Korea shows parts of an advanced US missile defense system being unloaded from a cargo plane at the Osan Air Base in Seoul, South Korea, 06 March 2017 (issued 07 March 2017). The deployment of the system, known as the Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), began in South Korea, according to a statement by the US Pacific Command on 07 March. EPA/US FORCES KOREA HANDOUT SOUTH KOREA OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
EPA
21.10.2024., 09:40
POJAČANJE IZRAELSKE MOĆI

Napredni proturaketni sustav THAAD stigao u Izrael

Američka vojska hitno je poslala svoj napredni proturaketni sustav THAAD u Izrael i on je sada "na mjestu", rekao je u ponedjeljak američki ministar obrane Lloyd Austin.

THAAD (Terminal High Altitude Area Defense sustav) ključni je dio protuzračnih obrambenih sustava američke vojske i jača već zastrašujuću proturaketnu obranu Izraela.

"Sustav THAAD je na mjestu", rekao je Austin u obraćanju novinarima prije dolaska u Ukrajinu u ponedjeljak.

Odbio je reći je li operativan, ali je dodao: "Imamo mogućnost da ga vrlo brzo pustimo u rad". 

Predsjednik Joe Biden rekao je da raspoređivanje THAAD-a, zajedno s oko 100 američkih vojnika, treba pomoći u obrani Izraela, koji razmatra očekivanu odmazdu protiv Irana nakon što je Teheran 1. listopada ispalio više od 180 projektila na Izrael.

Sjedinjene Države pozivaju Izrael da kalibrira svoj odgovor kako bi izbjegao izazivanje šireg rata na Bliskom istoku, kažu dužnosnici, a Biden je javno izrazio svoje protivljenje izraelskom napadu na iranska nuklearna postrojenja i svoju zabrinutost zbog napada na njegovu energetsku infrastrukturu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Biden je prošli tjedan rekao da je dobro razumio kada i kako će Izrael napasti Iran. Ali također je rekao da je vidio priliku da prekine međusobne napade dvaju neprijatelja.

Austin je bio oprezan.

"Teško je točno reći kako će taj (izraelski) napad izgledati", rekao je Austin novinarima.

"Na kraju krajeva, to je izraelska odluka, i vjeruju li Izraelci da je proporcionalna ili ne i kako je Iranci doživljavaju, mislim da to mogu biti dvije različite stvari."

"Učinit ćemo - nastaviti činiti - sve što možemo... kako bismo smanjili napetosti i nadamo se da ćemo obje strane početi s deeskalacijom. Dakle, vidjet ćemo što će se dogoditi", dodao je.