epa11669787 Former US president Donald Trump holds a campaign rally at Arnold Palmer Regional Airport in Latrobe, Pennsylvania, USA, 19 October 2024. Trump and his Democratic rival, Vice President Kamala Harris, are campaigning across the swing state of Pennsylvania in the closing weeks of the presidential election. EPA/JUSTIN MERRIMAN
EPA
20.10.2024., 18:35
IZBOR SVE BLIŽE

Trump pojačava napade na Kamalu Harris

Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump pojačao je verbalne napade na demokratsku protukandidatkinju, a ona se okrenula slavnima kako bi potaknula polet za svoju kampanju, pri čemu se oboje udvaralo prijevremenim glasačima. Harris i Trump prilično su izjednačeni u najkritičnijim državama, gdje su mnogi Amerikanci počeli prijevremeno glasati poštom ili osobno, dva tjedna uoči izbora 5. studenoga.
Harris je u subotu okupila pristaše u Detroitu u Michiganu, na prvi dan ranog glasanja u tom gradu, zajedno s repericom rođenom u Detroitu Lizzo, koja je rekla da je glasanje ključno u državi u kojoj margine mogu odlučiti izbore. Poslije se u Atlanti Harris pojavila s pop-pjevačem Usherom. “Ovo je najkritičnija među svim kolebljivim državama, tako da se svaki, i zadnji, glas ovdje računa”, rekla je Lizzo. Odbacila je tvrdnju nekih da Amerika nije spremna za ženu predsjednicu rekavši: “Bilo je i vrijeme.” Glasovi u nekoliko promjenjivih država, gdje kandidati obiju stranaka imaju podjednako snažnu potporu, a izborni su rezultati bili tijesni u prošlim ciklusima, vjerojatno će odlučiti izbore.
U Latrobeu u Pennsylvaniji Trump je pojačao osobne napade na Harris, što je praksa za koju se neki od njegovih savjetnika plaše da bi mogla odvratiti prevrtljive glasače. Trump je rekao da je Harris ljevija od demokratskih senatora Elizabeth Warren i Bernieja Sandersa. “Morate reći Kamali Harris da vam je dosta, da jednostavno ne možete više izdržati: Ne podnosimo te, ti si usrana potpredsjednica”, rekao je Trump.
Harris će trebati dobre rezultate u većinskim nebijelim gradovima Detroitu i Atlanti te njihovim predgrađima kako bi ponovila pobjede predsjednika Joea Bidena 2020. u Michiganu i Georgiji. Trump nastoji iskoristiti ono što je smatrao boljim položajem za sebe u anketama, koje pokazuju da je utrka u mrtvoj točki. Neki glasači već imaju glasačke listiće za slanje poštom, što je važno u “državama bojnog polja”, koje bi mogle preokrenuti utrku 2024.