epa09398517 Cubans participate in a march in support of the Cuban revolution through the Malecon area in Havana, Cuba, 05 August 2021. Cubans took to the streets in Cuba on 11 July to protest the government response to the COVID-19 pandemic, shortages of medicines and basic commodities, and decliing infrustructure on the island nation. EPA/Ernesto Mastrascusa
EPA
20.10.2024., 11:54
TREĆI PUT U TRI DANA

Novi nestanak struje na Kubi, milijuni u mraku

Kubanski napori da se vrati struja na otoku treći su put propali kasno u subotu, priopćile su kubanske vlasti malo prije ponoći, ostavivši milijune u mraku i potaknuvši nova pitanja o održivosti vladinih nastojanja da ponovno uspostavi opskrbu električnom energijom.

Kubanska nacionalna električna mreža prvi put se srušila oko podneva u petak nakon što je najveća elektrana na otoku prestala raditi. Mreža se ponovno srušila u subotu ujutro, izvijestili su državni mediji.

Do rane večeri, vlasti su izvijestile o određenom napretku u ponovnoj uspostavi opskrbe prije nego što su objavile da je mreža ponovno pala. 

"Večeras u 22.25 opet je potpuno isključen nacionalni elektroenergetski sustav", objavila je kompanija Havana Electric na Telegramu kasno u subotu.

Objava je kasnije uklonjena s kanala tvrtke na Telegramu. Nije odmah bilo jasno zašto je objava uklonjena, a milijuni ljudi i dalje su bili bez struje u nedjelju ujutro.

Kubansko ministarstvo energetike priopćilo je ubrzo nakon objave Havane Electrica da radi na ponovnoj uspostavi sustava, dodajući da je došlo do "još jednog prekida" u "zapadnom podsustavu", koji uključuje glavni grad Havanu.

"Proces ponovne uspostave električne mreže i dalje je složen", reklo je ministarstvo na X-u.

Treći kolaps mreže označava veliki korak nazad u vladinim naporima da brzo vrati struju iscrpljenim stanovnicima koji već pate od velikih nestašica hrane, lijekova i goriva. 

Novinari Reutersa svjedočili su dvama malim prosvjedima tijekom noći, jednom u Marianau, a drugom u području Cuatro Caminos u Havani.

Na društvenim mrežama kasno u subotu počele su se pojavljivati ​​razne videosnimke prosvjeda u drugim dijelovima glavnoga grada.

Internetski promet naglo je pao na Kubi u subotu, prema podacima skupine za praćenje interneta NetBlocks, jer zbog velikih prekida u opskrbi električnom energijom većina stanovnika otoka nije mogla napuniti telefone i spojiti se na internet.

"Mrežni podaci pokazuju da je Kuba uglavnom izvan mreže jer je na otoku drugi put nestala struja u cijeloj zemlji", rekao je Netblocks u subotu.

Čak i prije kvarova na mreži, veliki nedostatak električne energije u petak je prisilio kubansku komunističku vladu da pošalje kući državne djelatnike koji nisu nužni i otkaže nastavu u školama jer se nastoji uštedjeti gorivo za proizvodnju električne energije.

Vlada je za nestanke električne energije - čak 10 do 20 sati dnevno na većem dijelu otoka - okrivila sve lošiju infrastrukturu, nestašicu goriva i rastuću potražnju.

Kuba također okrivljuje američki trgovinski embargo, kao i sankcije koje je uveo bivši predsjednik Donald Trump, za stalne teškoće u nabavi goriva i rezervnih dijelova za rad i održavanje postrojenja na naftu.

SAD je zanijekao bilo kakvu ulogu u kvarovima na mreži.