epa11344328 Israeli tanks patroll near the security fence with Jabalia in the northern part of the Gaza Strip, in the background, southern Israel, 16 May 2024. More than 35,100 Palestinians and over 1,455 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/ATEF SAFADI
EPA
19.10.2024., 08:48
NAJVEĆI OD OSAM KAMPOVA

Napadnut izbjeglički kamp u Džabaliji, 33 poginulih

Najmanje 33 osobe su ubijene, a 85 je ranjeno u izraelskim napadima u petak u Džabaliji, najvećem od osam povijesnih izbjegličkih kampova u Gazi, rekli su liječnici, dok su stanovnici opisali da su Izraelci paljbom iz tenkova uništili ceste i kuće.

Medijski ured vlade u Gazi, kojim upravlja Hamas, rekao je da bi broj žrtava napada mogao porasti jer se vjeruje da su neki ljudi zarobljeni ispod ruševina, a palestinska službena novinska agencija WAFA rekla je da među ubijenima ima i djece. Zasad nije bilo izraelskih komentara na ta izvješća.

U drugim izraelskim napadima u petak ubijeno je najmanje 39 Palestinaca diljem Gaze, od kojih još 20 u Džabaliji, priopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

Stanovnici Džabalije rekli su da su izraelski tenkovi stigli do srca kampa nakon probijanja kroz predgrađa i stambene četvrti. Dodali su da izraelska vojska svakodnevno uništava desetke kuća, iz zraka i sa zemlje, te postavljanjem bombi u zgrade i detoniranjem na daljinu.

Izraelska vojska priopćila je da su njezine snage, koje su djelovale u Džabaliji posljednja dva tjedna, ubile desetke militanata u borbi iz neposredne blizine u četvrtak, izvele zračne napade i demontirale vojnu infrastrukturu.

Izrael je u četvrtak priopćio da je ubio najvećeg neprijatelja zemlje, vođu Hamasa Jahju Sinvara, kojeg je optužio da je naredio napad na Izrael 7. listopada - najsmrtonosniji u povijesti izraelsko-palestinskog sukoba.

Izraelska vojska kaže da njena operacija u Džabaliji ima za cilj zaustaviti pregrupiranje boraca Hamasa za nove napade.

Stanovnici su rekli da su izraelske snage izolirale gradove Beit Hanun, Džabaliju i Beit Lahiju sjeverno od grada Gaze, blokirajući kretanje svima osim obiteljima koje su poslušale naredbe za evakuaciju i napustile tri grada.

Rekli su da su komunikacijske i internetske usluge prekinute, što je poremetilo operacije spašavanja.

U petak su zdravstveni dužnosnici apelirali da se gorivo, medicinske potrepštine i hrana odmah pošalju u tri bolnice u sjevernom pojasu Gaze koje su pretrpane brojem pacijenata i ozlijeđenih.

Izrael je rekao da je u petak poslao oko 30 kamiona pomoći u sjevernu Gazu, uključujući hranu, vodu, medicinske potrepštine i opremu za skloništa. "Mi se borimo protiv Hamasa, ne borimo se protiv naroda Gaze", rekao je vojni glasnogovornik Nadav Shoshani novinarima na internetskom brifingu.

Hamas i zdravstveni dužnosnici kažu da pomoć nije stigla do najteže pogođenih područja, uključujući tri izolirana grada.