epa11642065 A handout picture made available by the Iranian supreme leader office shows, Ayatollah Ali khamenei speaks during the Friday prayer ceremony in Tehran, Iran, 04 October 2024. Khamenei has called for the unity of all Muslim countries against Israel, saying that Israel will not defeat Hamas and Hezbollah. EPA/IRANIAN SUPREME LEADER OFFICE/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
EPA
19.10.2024., 12:23
BOLNA SMRT

Hamenei: "Hamas je živ i ostat će živ"

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamenei rekao je u subotu da smrt čelnika Hamasa Jahje Sinvara neće zaustaviti „Osovinu otpora“ i da će Hamas nastaviti djelovati.

„Njegova smrt je nedvojbeno bolna za Osovinu otpora, ali ova fronta nije prestala napredovati mučeništvom istaknutih ličnosti“, izjavio je Hamenei. „Hamas je živ i ostat će živ.“

Sinvar, organizator Hamasova napada na Izrael 7. listopada 2023. koji je pokrenuo rat u Gazi, ubijen je u srijedu u sukobu s izraelskim snagama, a njegova smrt objavljena je u četvrtak.

„Bio je blistavo lice otpora i borbe. Čeličnom odlučnošću suprotstavio se okrutnom i agresivnom neprijatelju. Mudrošću i hrabrošću zadao je nenadoknadiv udarac 7. listopada koji je ostao zabilježen u povijesti ovih prostora. Zatim se časno i s ponosom uzdigao u raj mučenika“, rekao je Hamenei.

„Osovina otpora“, nastala uz dugogodišnju podršku Irana, uključuje Hamas, libanonsku skupinu Hezbolah, pokret hutista u Jemenu i razne šijitske skupine u Iraku i Siriji. Skupine se opisuju kao otpor Izraelu i američkom utjecaju na Bliskom istoku.

„Kao i uvijek, uz Božju milost i pomoć, ostat ćemo na strani iskrenih boraca“, rekao je Hamenei.