epa11639512 New NATO Secretary General Mark Rutte (L) and Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) shake hands during a joint press conference following their meeting in Kyiv, Ukraine, 03 October 2024. Mark Rutte made his maiden trip as the North Atlantic Treaty Organization's (NATO) Secretary General to Ukraine on 03 October, where he met with top officials and the President of Ukraine and pledged continued support for Ukraine in its war with Russia. EPA/SERGEY DOLZHENKO
EPA
17.10.2024., 09:49
PLANOVI ZA RAT UKRAJINE I RUSIJE

Rutte na prvom sastanku NATO-a nakon preuzimanja dužnosti

Ministri obrane NATO-a sastaju se u Bruxellesu na dvodnevnom sastanku koji počinje u četvrtak, a koji je usredotočen na rat u Ukrajini, buduće obrambene planove saveza i proizvodnju obrambene industrije.

Glavni tajnik NATO-a Mark Rutte prvi će put nakon preuzimanja dužnosti predsjedati sastankom ministara obrane. Sudjelovat će i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i ministar obrane Rustem Umerov.

Zapadni vojni savez sastaje se u sjedištu NATO-a malo nakon što je ukrajinski predsjednik otkrio svoj dugo očekivani "plan pobjede" za okončanje rata s Rusijom.

Zelenski je zatražio trenutni poziv za pridruživanje Ukrajine NATO-u i ponovio poziv da se ukinu ograničenja zapadnog oružja dugog dometa koja Ukrajinu onemogućuju da gađa ciljeve duboko u Rusiji.

Naglasivši potporu saveza Ukrajini, Rutte je na najavu Zelenskog oprezno odgovorio istaknuvši da ne može "podržati cijeli plan".

Članstvo Ukrajine u NATO-u sporna je tema za Savez, jer se strahuje od eskalacije rata koja bi proširila sukob s Rusijom na sadašnje članice Saveza.

Ministar obrane Umerov treba izvijestiti ministre obrane NATO-a o ukrajinskim planovima za obranu od ruskih napada tijekom nadolazeće zime. Bit će prisutan i najviši diplomat EU Josep Borrell.

Vrhovni zapovjednik NATO-a Christopher Cavoli ministrima će predstaviti svoje nove planove za buduću obranu 32-članog saveza. Razgovarat će se i o projektima standardizacije NATO opreme.

Ministrima obrane po prvi put će se pridružiti i njihovi kolege iz Australije, Japana, Republike Koreje i Novog Zelanda.

NATO planira razgovarati o "sve većem svrstavanju autoritarnih aktera poput Kine, Rusije, Sjeverne Koreje i Irana", rekao je Rutte.