epa11644530 Businessperson Elon Musk at the Butler Farm Show where former US President and Republican presidential nominee Donald Trump held a rally in Butler, Pennsylvania, USA, 05 October 2024. The rally is taking place at the same location where a gunman attempted to assassinate former president Trump in July. EPA/WILL OLIVER
EPA
16.10.2024., 09:27
REPUBLIKANSKI MEGADONATOR

Elon Musk donirao 75 milijuna dolara za kampanju Donalda Trumpa

Milijarder Elon Musk dao je tijekom tri mjeseca oko 75 milijuna dolara svojoj organizaciji koja podupire Donalda Trumpa, pokazala su savezna financijska izvješća u utorak, i time je postao ključan za napore republikanskog kandidata da pobijedi na predsjedničkim izborima 5. studenog.

America PAC, koji je fokusiran na poticanje odaziva birača u saveznim državama koje bi mogle biti presudne za izbore, potrošio je oko 72 milijuna dolara u razdoblju srpanj-rujan, prema podacima podnesenim Saveznoj izbornoj komisiji.

To je više od bilo kojeg druge pro-Trumpove financijske organizacije koja se bavi poticanjem izlaska birača na birališta.

Trumpova kampanja uvelike se oslanja na vanjske organizacije za animiranje glasača, što znači da je America PAC koji je osnovao Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, igra važnu ulogu u izborima između Trumpa i demokratske kandidatkinje Kamale Harris.

Musk, predsjednik Uprave proizvođača električnih automobila Tesla, bio je jedini donator America PAC-a u tom razdoblju.

Musk, koji je rekao da je u prošlosti glasao za demokratske predsjedničke kandidate, na ovim je izborima oštro skrenuo udesno.

Podržao je Trumpa u srpnju i pojavio se s njim na skupu u Pennsylvaniji ranije ovog mjeseca.

Musk je u srijedu u objavi na X-u rekao da će "održati niz nastupa" diljem Pennsylvanije, manje od dva tjedna nakon njegova pojavljivanja s Trumpom u državi.

Rekao je da ljudi samo trebaju potpisati peticiju na njegovoj web stranici America PAC kako bi prisustvovali njegovim nastupima.