epa11473498 US President Joe Biden speaks during a press conference on the sidelines of the 75th Anniversary of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) Summit at the Walter E. Washington Convention Center in Washington, DC, USA, 10 July 2024. President Biden is under increasing pressure from Democrats to step aside as the party's presidential candidate. EPA/JIM LO SCALZO
EPA
16.10.2024., 22:58
novi paket vojne pomoći

Biden najavio 425 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u srijedu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem o povećanju sigurnosne pomoći Ukrajini i najavio novi paket vojne pomoći u vrijednosti od 425 milijuna američkih dolara, objavila je Bijela kuća.

Sigurnosni paket među ostalim uključuje jačanje protuzračne obrane i oklopna vozila, po priopćenju.

Zelenskij je na Telegramu izrazio zahvalnost Bidenu, objema strankama u Kongresu i američkom narodu na novom paketu pomoći i rekao da je razgovarao s Bidenom o svojem planu za pobjedu u pet točaka koji je predstavio ukrajinskom parlamentu u srijedu.

"Predložio sam da se razmotri mogućnost zajedničke proizvodnje oružja", rekao je. "Razgovarali smo također o važnosti dodatne obuke ukrajinskih vojnika."

Ukrajina je zahvalila SAD-u na "spremnosti da joj pomogne da ojača svoje pozicije kako bi prisilila Rusiju na poštenu diplomaciju", rekao je.