epa11656086 An army soldier and locals gather at the site of an Israeli military strike on Barja, south of Beirut, Lebanon, 12 October 2024. According to the Lebanese Health Ministry, at least four people were killed and 14 others injured in the Israeli strike on Barja as rescuers continued to work at the site. More than 2,200 people have been killed and over 10,500 others have been injured in Lebanon since the beginning of the Israeli-Hezbollah conflict, the Health Ministry stated. EPA/STRINGER
EPA
15.10.2024., 15:30
NAĆI ĆE MU ZAMJENU

Hrvatski vojnik vraća se s UNIFIL misije iz Libanona

Predsjednik Zoran Milanović objavio je u utorak da se hrvatski vojnik, pripadnik mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL), vraća kući i da će se o njegovoj zamjeni odlučiti ovisno o sigurnosnoj situaciji, priopćio je predsjednikov ured.

Njegovo sudjelovanje u misiji je završeno i u tijeku je organizacija povratka u Hrvatsku.

"O upućivanju pripadnika Oružanih snaga koji bi ga trebao zamijeniti u misiji UNIFIL-a odlučit ćemo naknadno, vodeći prije svega računa o sigurnosnoj situaciji", stoji u priopćenju.

Od početka izraelske kopnene operacije u Libanonu 1. listopada, položaji UNIFIL-a pogođeni su 20 puta, što uključuje izravnu paljbu i nedjeljni incident u kojemu su dva izraelska tenka probila vrata baze UNIFIL-a, priopćio je UN.

Milanović je rekao da izraelski napadi predstavljaju kršenje međunarodnog prava i ugrožavaju živote pripadnika UNIFIL-a čija je misija čuvanje mira i sigurnosti na tom području.

"Ne postoji opravdanje za napade na pripadnike UNIFIL-a i jedino što zaraćene strane, uključujući Izraelske obrambene snage, moraju učiniti jest odmah zaustaviti svaki oblik napada i pritiska na misiju UNIFIL-a", istaknuo je predsjednik.

Izrael već dva tjedna govori mirovnim snagama UN-a da se premjeste pet kilometara od takozvane plave linije koju je postavio UN, a koja razdvaja Libanon od Izraela i Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je u nedjelju glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu: "Došlo je vrijeme da povučete UNIFIL". Šef mirovnih snaga UN-a Jean-Pierre Lacroix rekao je u ponedjeljak novinarima da se snage UN-a neće maknuti.

Milanović ističe da je zadaća je pripadnika UNIFIL-a braniti međunarodni mir i sigurnost na tom području, odnosno osigurati punu provedbu rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a s ciljem očuvanja mira između Libanona i Izraela.

"Pripadnici UNIFIL-a nastoje spriječiti eskalaciju sukoba, dok napadi Izraelskih obrambenih snaga, na žalost, onemogućuju napore UNIFIL-a i izravno doprinose širenju tog sukoba", stoji u priopćenju predsjedikova ureda.

Rezolucija UN-a usvojena je u kolovozu 2006. tijekom Libanonskog rata između Hezbolaha i Izraela koji je trajao 34 dana. Ona podrazumijeva povlačenje militanata Hezbolaha iza rijeke Litani, čime ih se udaljava od izraelske granice. Također zahtijeva povlačenje svih izraelskih snaga i oružanih skupina između Plave linije i rijeke Litani, osim UN-ovih mirovnih snaga i regularne libanonske vojske.