epa11658535 Coal miners leave after working a shift underground at CSM coal mine, owned by OKD AS company, in Stonava, Czech Republic, 14 October 2024. Mining company OKD is the only producer of black coal in the Czech Republic. Currently, coal is mined at OKD's only active mine, the CSM Mine, with the North and South locations. The start of construction of the mine began on 01 September 1958, with exploration in the mining field months ahead. Due to long-term profitability issues, the company stopped mining most of its mines in recent years, and it expects to cease mining there in late 2025/early 2026, after which it will carry out technical decommissioning of the mine for approximately three years and is also preparing for possible further ventures in the production of coal blends and green energy. EPA/MARTIN DIVISEK ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET
EPA
15.10.2024., 14:19
europski statistički ured

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom industrijske proizvodnje. Najveći rast bilježila Irska

Industrijska proizvodnja u eurozoni porasla je u kolovozu najsnažnije od početka prošle godine, a Hrvatska se svrstala među zemlje s najvećim padom, uz bok Danskoj i Grčkoj, pokazali su u utorak podaci europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u eurozoni porasla je u kolovozu za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, najsnažnije od veljače prošle godine.

U srpnju se bila smanjila za 0,5 posto.

Na razini EU-a proizvodnja je u zadnjem ljetnom mjesecu porasla za 1,3 posto u odnosu na srpanj kada se prema revidiranom podatku bila smanjila za 0,3 posto.

Najviše je na oba područja porasla proizvodnja kapitalnih dobara, za 3,7 posto u eurozoni i za 3,6 posto u EU.

Zamjetan rast bilježili su i sektori trajnih potrošačkih dobara, za 1,7 posto u eurozoni i za 1,4 posto u EU.

Proizvodnja energije uvećana je u zoni primjene zajedničke europske valute za skromnih 0,4 posto i za 0,2 posto u EU.

Hrvatska uz Dansku i Grčku

Najsnažnije je u kolovozu na mjesečnoj razini porasla proizvodnja u Irskoj, za 4,5 posto. Slijede Njemačka i Litva gdje je uvećana za 3,3 posto.

Daleko najveći pad proizvodnje zabilježen je u Luksemburgu, za 9,2 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Slijedi Hrvatska s padom industrijske proizvodnje u kolovozu, prema sezonski prilagođenim podacima, za 4,6 posto u odnosu na srpanj kada je prema revidiranim podacima bila poskočila za 6,3 posto.

Pad u kolovozu najsnažniji je od početka pandemije u travnju 2020. godine, a nadovezuje se na skok proizvodnje na sredini ljeta, najveći od lipnja 2020. godine i ublažavanja mjera suzbijanja covida 19.

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazali su 13,2-postotni pad proizvodnje kapitalnih dobara u kolovozu u odnosu na srpanj i smanjenu proizvodnju energije, za 2,2 posto. U srpnju proizvodnja energije bila je poskočila za 12,9 posto, a proizvodnja kapitalnih dobara za 11,7 posto.

Blizu su Hrvatskoj po padu proizvodnje u kolovozu Danska i Grčka gdje se smanjila za 4,5 odnosno za 4,4 posto.

Stabilizacija

U odnosu na prošlogodišnji kolovoz industrijska proizvodnja u eurozoni gotovo je stagnirala, nakon 2,1-postotnog pada u srpnju, prema revidiranim podacima.

Stabilizacija se nazire i u EU gdje je proizvodnja također gotovo stagnirala, nakon revidiranog 1,5-postotnog pada u srpnju.

Najviše je u eurozoni u kolovozu na godišnjoj razini porasla proizvodnja energije, za 2,6 posto., koja je u EU rasla 2,2 posto.

U EU najveći rast proizvodnje bilježio je sektor netrajnih potrošačkih dobara, za 3,1 posto.

Proizvodnja kapitalnih dobara zadržala se više-manje na razini prošlogodišnjeg kolovoza.

Najsnažniji pad na oba područja zabilježen je u proizvodnji trajnih potrošačkih dobara, za 4,8 posto u eurozoni i za 3,9 posto u EU.

Skok u Irskoj

Najveći rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini bilježila je u kolovozu Irska, za 15,8 posto. Slijedi Danska gdje je uvećana za 10,7 posto.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u kolovozu pala na godišnjoj razini za 2,1 posto, nakon 1,6-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Isti postotni pad bilježila je u kolovozu i Rumunjska, a blizu je i Njemačka gdje je smanjena 2,5 posto.

Daleko najveći pad proizvodnje bilježio je Luksemburg, za 11,7 posto. Slijede Estonija i Mađarska gdje je smanjena za 6,0 odnosno za 4,2 posto.