29.12.2022., Zagreb - Ilustracija. Zbog prelaska na euro u novogodisnjoj noci najmanje nekoliko sati a neke banke najavljuju do vecernjih sati 01.01. nece biti moguce placati velikim brojem debitnih i kreditnih kartica pa svi koji planiraju proslave u razlicitim ugostiteljskim objektima moraju ponijeti dovoljno gotovine za placanje. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
PIXSELL
14.10.2024., 13:09
istraživanje

Uzlet digitalnog plaćanja dosegnuo vrhunac. Manje od 10 posto potrošačkih transakcija po vrijednosti obavlja se u gotovini

Prihod financijskih tvrtki od platnih transakcija znatno će posustati u idućih pet godina, procjenjuje američka savjetodavna tvrtka Consulting Groupa (BCG), zaključivši da je uzlet digitalnog plaćanja dosegnuo vrhunac.

Prihod financijskih tvrtki od usluga plaćanja dosegnuo je na kraju prošle godine 1,8 bilijuna dolara, izračunali su u BCG-u, uz procjenu da je u razdoblju od 2018. rastao za devet posto godišnje.

Do 2028. godine rast bi po njihovim procjenama trebao usporiti na pet posto godišnje, uz procijenjeni prihod od 2,3 bilijuna dolara.

Na ključnim tržištima poput SAD-a, Europe i Britanije prijelaz na digitalno plaćanje dosegnuo je vrhunac i manje od 10 posto potrošačkih transakcija po vrijednosti obavlja se u gotovini, naglasili su autori istraživanja.

"U Njemačkoj, zemlji tradicionalno vjernoj gotovini, udio gotovine u transakcijama smanjio se u prvom desetljeću 21. stoljeća više od 50 posto i iznosio je u 2023. samo približno 25 posto", stoji u izvješću. 

Tržište elektroničkog plaćanja približava se limitu, zaključuju.

U takvim će uvjetima u idućih pet godina najslabije porasti prihod financijskih tvrtki od digitalnog plaćanja u Europi i SAD-u, za samo tri posto, prognoziraju u BCG-u.

U zapadnoj Europi prihod financijskih tvrtki kočit će, između ostalog, niže kamatne stope i pojačani pritisak na naknade, dok istočna Europa još ima prostora za povećanje broja kartica i za dvoznamenkasti rast, dodaju.

Brži rast od prosjeka u prethodnih pet godina trebala bi bilježiti samo azijsko-pacifička regija, za 6,3 posto. Najveći rast trebale bi bilježiti Latinska Amerika, te Bliski istok i Afrika, za devet odnosno za sedam posto godišnje, pokazalo je istraživanje BCG-a.