epa09410830 A former German Democratic Republic watch tower is pictured behind barbed-wire of a fence of a construction site in a side street near Potsdamer Platz square in Berlin, Germany, 31 July 2021 (issued 12 August 2021). On 13 August 2021, it's been 60 years since the beginning of the Berlin Wall's construction, which once was part of the division of East and West Germany and the so-called Iron Curtain in Europe. EPA/CLEMENS BILAN
EPA
14.10.2024., 16:25
ČLAN BIVŠE TAJNE POLICIJE

Osuđen na 10 godina zbog ubojstva iz 1974.

Bivši časnik Stasija, tajne policije Istočne Njemačke, u ponedjeljak je osuđen na deset godina zatvora zbog ubojstva poljskog vatrogasca na granici između dva Berlina prije pedeset godina, objavili su njemački mediji. 

Danas 80-godišnji Manfred N. osuđen je zbog ubojstva 38-godišnjeg Poljaka Czeslawa Kukuczke u ožujku 1974. godine, prenosi nekoliko njemačkih novina. 

Manfred, stanovnik Leipziga koji nije govorio tijekom suđenja, može se žaliti na tu odluku. 

Kukuczka je zaposlenicima poljskog veleposlanstva u Istočnom Berlinu rekao da u torbi ima eksplozivnu napravu kako bi ih primorao da ga puste u Zapadni Berlin, tada zaštićen Berlinskim zidom. 

Kukuczka je pogođen uslijed bijela dana, pucnjem u leđa, dok je prelazio granični prijelaz Friedrichstrasse, poznat kao „Palača suza”. 

Umjesto da bude odveden u obližnju bolnicu, Poljak je završio u udaljenoj Stasijevoj bolnici zbog sumnje u terorizam. Tamo je iskrvario. 

Njegova obitelj nije znala za prave okolnosti njegove smrti, a urna je pokopana u Poljskoj. 

Ključan dokument u slučaju bio je papir uništen 2016. na kojem su navedeni časnici Stasija nagrađeni zbog Kukuczkine smrti, predstavljene kao sprječavanje granične provokacije, piše Tagesspiegel. 

Odvjetnik Manfreda N.-a zatražio je oslobađanje svog klijenta, rekavši da se ne može dokazati da je on taj koji je pucao, kao i da se to ubojstvo treba voditi kao ubojstvo iz nehata, čime bi ono bilo podložno zastari. 

Kod Berlinskog zida između 1961. i 1989. ubijeno je najmanje 140 ljudi, a samo je nekoliko ljudi odgovaralo za te smrti.