epa11550502 Ukrainian servicemen repair a tank that was evacuated from Russian territory to Sumy region, not far from the Ukraine - Russian border, Ukraine, 15 August 2024 amid the Russian invasion. The tank was one of the first that broke through into the Kursk region from the Sumy side and was damaged in fighting by a Russian helicopter. Ukrainian troops have advanced 35 kilometers with battles, taken control of 1,150 square kilometers of the territory of the Russian Federation and 82 settlements since the beginning of the operation in the Kursk region on 06 August 2024 according to the report of the Commander-in-Chief of the Ukrainian Armed Forces Oleksandr Syrskyi at the meeting of the Staff on 15 August 2024. EPA/NIKOLETTA STOYANOVA
EPA
13.10.2024., 01:18
TEŠKA SITUACIJA U DONECKU

Zelenskij: Ukrajinska vojska drži položaje u Kursku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u subotu navečer da ukrajinske snage čvrsto drže položaje u Kurskoj oblasti iako ih ruska vojska nastoji potisnuti. 

"Što se tiče operacije Kursk, Rusija je pokušala potisnuti naše pozicije, ali mi se držimo", rekao je Zelenskij u večernjem obraćanju na radiju.

Moskva je početkom tjedna objavila da je ponovno zauzela dva sela u tom sektoru u i najavila da će nastaviti svoje akcije kako bi potisnula ukrajinske snage sa svoga teritorija.

Zelenskij je priznao da je ukrajinski upad u Kursku oblast u kolovozu smišljen kako bi odvukao ruske trupe s položaja u istočnoj Ukrajini, gdje one posljednjih mjeseci napreduju. 

Konkretno, nadali su se stvoriti tampon zonu u blizini granice kako bi ograničili rusko bombardiranje ukrajinskih pograničnih naselja, istovremeno prisiljavajući Rusiju da prerasporedi svoje jedinice koje su u ofenzivi blizu Donecka i tako uspori njihovo napredovanje.

Ali ruski vojnici i dalje napreduju u istočnoj Ukrajini, posebice prema Pokrovsku, ključnom logističkom čvorištu za ukrajinske snage.

Priznao je to u subotu i Zelenskij, rekavši da je situacija ukrajinskih snaga u istočnoj regiji Donecku i u južnom Zaporižju "vrlo teška".