epa07558745 Police block a street in Berlin, Germany, 09 May 2019. According to the police, a 100 kilogram World War II bomb was discovered during construction work. A 500-metre barrier circle was set up around the site. Police is evacuating the inabitants. EPA/CLEMENS BILAN
EPA
13.10.2024., 14:38
HAMBURG

Deaktivirana zrakoplovna bombetina, evakuirano nekoliko tisuća ljudi

Iako je od Drugog svjetskog rata prošlo 79 godina, Njemačka je i dalje zasijana tisućama zaostalih zrakoplovnih bombi, teških od 250 kilograma do tone! Opasna eksplozivna sredstva pronalaze se diljem Njemačke, a najviše u Hamburgu i Dresdenu, gradovima koji su razrušeni u sustavnim bombardiranjima. Jedna takva zaboravljena bomba pronađena je tijekom vikenda u Hamburgu. Inače, Hamburg je u srpnju 1943., u osam dana, bombardiralo 3000 zrakoplova koji su ispustili devet tisuća tona bombi. Poginulo je više od 50.000 ljudi, većinom civila.

Osamdeset i jednu godinu poslije središte noćnog života u Hamburgu djelomično je evakuirano kasno u subotu nakon što je otkrivena bomba iz Drugoga svjetskog rata. Nedugo nakon ponoći vatrogasci, koji su bili raspoređeni za operaciju velikih razmjera, objavili su na društvenim mrežama da je bomba deaktivirana. Nekoliko tisuća ljudi moralo se evakuirati iz svojih domova u popularnoj četvrti Sternschanze, a policija je također ispraznila restorane i barove u tom području. Bomba je pronađena tijekom građevinskih radova u krugu osnovne škole.

Hamburška policija priopćila je u nedjelju ujutro da se vatrogasne mjere postupno ukidaju. Budući da je postaja Sternschanze S-Bahn, koja je posebno prometna vikendom, također unutar evakuiranog područja, otkriće bombe utjecalo je na željeznički promet čak i nakon njezine detonacije. Njemačka je naviknula pronalaziti neeksplodirano streljivo iz Drugog svjetskog rata iz savezničkih i sovjetskih bombardiranja. Većinu deaktiviraju stručnjaci za deaktiviranje bombi, bez incidenata.