epa11624230 Ambulances and Syrian Red Crescent volunteers wait at the Masnaa Border Crossing with Lebanon, as people who fled from southern Lebanon following Israeli military strikes in recent days arrive at Jdeidat Yabous, Syria, 25 September 2024. According to Lebanon's Ministry of Health, at least 558 people have been killed, and more than 1,835 have been injured following continued Israeli airstrikes on southern Lebanese towns and villages. EPA/STR
EPA
11.10.2024., 13:23
IZVJEŠĆE UN-A

Od početka sukoba u Libanonu preminulo 100 medicinskih radnika

UN-ov ured za ljudska prava priopćio je u petak da je u Libanonu od početka sukoba između Izraela i Hezbolaha ubijeno više od 100 medicinskih radnika i djelatnika hitne pomoći.

Sukob je izbio kada je skupina koju podupire Iran počela napadati u znak podrške palestinskoj militantnoj skupini Hamas na početku rata u Gazi. Sukob je eskalirao posljednjih tjedana kada je Izrael bombardirao dijelove Bejruta.

„Od listopada prošle godine diljem Libanona ubijeno je sveukupno više od 100 medicinskih radnika i djelatnika hitne pomoći“, rekla je glasnogovornica Ravina Shamdasani na brifingu u UN-u, navodeći brojke koje je prikupio humanitarni ured Ujedinjenih naroda.

„Imali smo i nekoliko izvješća o zračnim napadima na medicinske centre te o poginulim bolničarima i vatrogascima“, rekla je.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Christian Lindmeier rekao je da je od 17. rujna u Libanonu bilo 18 napada na zdravstvene ustanove u kojima su ubijena 72 zdravstvena radnika.

Izrael kaže da gađa vojne kapacitete u Libanonu i Gazi i poduzima korake za ublažavanje opasnosti od ozljeđivanja civila.

Optužuje Hezbolah i Hamas da se skrivaju među civilima, što oni poriču.