epa11652515 Damaged houses after Hurricane Milton swept through Bradenton, Florida, USA, 10 October 2024. According to the National Hurricane Center, Hurricane Milton made landfall on the west coast of Florida on Wednesday evening as a category 3 storm bringing significant weather impacts with heavy rains, flooding and tornadoes across the state. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
EPA
11.10.2024., 09:01
BIJELA KUĆA SPREMNA POMOĆI

Krenulo čišćenje štete koju je ostavio uragan Milton

Florida je u petak čistila srušena stabla i dalekovode te poplavljena naselja nakon što je uragan Milton protutnjao ostavljajući najmanje 16 mrtvih.

Iako Milton nije izazvao katastrofalni val morske vode od kojeg se strahovalo na Floridi, jednoj od mnogih država koje je prije dva tjedna pogodio uragan Helene, operacija čišćenja za neke bi mogla bi potrajati nekoliko tjedana ili mjeseci.

"Otvara vam oči za ono što majka priroda može učiniti", rekao je za Reuters Chase Pierce iz zapadnog St. Petersburga, koji je sa svojom djevojkom vidio kako transformatori eksplodiraju, iskre frcaju i dalekovod pada u dvorištu.

Peti najjači atlantski uragan u povijesti, Milton, bi samo osiguravatelje mogao koštati do 100 milijardi dolara, kažu analitičari.

Bijela kuća obećala je potporu vlade budući da se puni razmjeri štete još utvrđuju.

No, republikanac Donald Trump, koji zaostaje za demokratskom potpredsjednicom Kamalom Harris prema nedavnoj anketi Reutersa/Ipsosa uoči predsjedničkih izbora 5. studenoga, napao je svoje protivnike zbog njihovog upravljanja oporavkom nakon oluje.

"Savezna vlada... nije učinila ono što bi vi trebali učiniti, posebno u pogledu Sjeverne Karoline", rekao je u četvrtak. Sjevernu Karolinu također je teško pogodio uragan Helene, a Trump se tamo suočava s tijesnom borbom protiv svoje protukandidatkinje.

Harris, koja je rekla da Trump širi laži o odgovoru vlade, uzvratila mu je na događaja u gradskoj vijećnici na Univisionu u četvrtak. "Nažalost, vidjeli smo tijekom posljednja dva tjedna, od uragana Helene, a sada neposredno nakon Miltona, gdje ljudi igraju političke igre", rekla je, ne imenujući Trumpa.

Bidenova administracija rekla je da će Saveznoj agenciji za upravljanje u izvanrednim situacijama trebati dodatna sredstva iz Kongresa, gdje republikanci kontroliraju Zastupnički dom, a demokrati Senat te je pozvala zakonodavce da djeluju.

Stanovnici Floride kažu da su prošli kroz dvostruku katastrofu. Dok se Milton iskrcao na zapadnu obalu države u srijedu navečer, neke od najvećih katastrofa dogodile su se više od 160 kilometara dalje duž istočne obale te države.

Bilo je najmanje 16 smrtnih slučajeva povezanih s uraganom, citirao je CBS News vlasti Floride.