epa11645101 An Israeli soldier aboard an armoured vehicle mans a machine gun as they make their way to the northern Gaza Strip, as seen from the border with Gaza in southern Israel, 06 October 2024. Israel's military stated on 06 October, they have been conducting since last night an 'operation to systematically dismantle terrorist infrastructure' in the area of Jabalia, in the northern Gaza Strip. The Israel Air Force conducted strikes on dozens of military targets in order to assist IDF ground troops operating in the area, the statement added. EPA/ABIR SULTAN
EPA
9.10.2024., 21:46
IRANSKI NAPAD JE NEUSPJEH

Izrael za Iran priprema smrtonosna, precizna i iznenađujuća osvetu

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant u srijedu je rekao da će osveta Iranu za njegov raketni napad biti "smrtonosna, precizna i iznenađujuća", u videozapisu objavljenom u izraelskim medijima u srijedu.

"Tko god nas napadne, platit će cijenu. Naš napad bit će smrtonosan, precizan i iznenađujući. Oni neće razumjeti što se dogodilo i kako se dogodilo", rekao je Gallant nakon što je iranski raketni napad 1. listopada opisao kao neuspjeh.

Gallant je u izjavi rekao da je odgodio posjet Pentagonu na Netanyahuov zahtjev dok premijer ne razgovara s Bidenom, što je potvrdio i američki Pentagon.

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su u srijedu u trenutku velikih napetosti s Iranom.

Telefonski poziv, koji su potvrdile obje zemlje, prvi je javnosti poznat razgovor Bidena i Netanyahua još od kolovoza, a odvio se u trenutku oštre eskalacije izraelskog sukoba s Iranom i libanonskim Hezbolahom  i bez znakova skorog okončanja sukoba s Hamasom u Gazi.

Odnosi između Bidena i Netanyahua napeti su i zategnuti zbog načina na koji je izraelski vođa upravlja ratom u Gazi i sukobom s Hezbolahom.