epa11315692 People pay tribute to the victims of the shooting at 'Vladislav Ribnikar' elementary school in Belgrade, Serbia, 03 May 2024. On 03 May 2023, a teenage student fatally shot nine students and a school guard using two handguns, which he had taken from his father. Six others, five students and a teacher, also sustained injuries in the attack. EPA/ANDREJ CUKIC
EPA
8.10.2024., 18:45
Svijet

Suđenje za masovno ubojstvo u Srbiji: Dječak okrivio majku i oca za pritisak i pištolj

Na nastavku suđenja Miljani i Vladimiru Kecmanoviću, roditeljima dječaka koji je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" lani 3. svibnja ubio devetero učenika i zaštitara, u utorak je u zgradi Specijalnog suda u Beogradu svjedočio upravo njihov sin - pred potresenim majkama i očevima žrtava.

Dječak K.K., koji živi u posebnom odjelu dječje psihijatrijske ustanove, nije iskoristio mogućnost da kao bliski srodnik optuženih roditelja odbije doći na sud i svjedoči. Iako je javnost formalno isključena iz toga predmeta u interesu maloljetnih žrtava, srbijanski mediji tvrde kako je dječak krivnju usmjerio na roditelje, te rekao da se osobno osjećao odbačenim od druge djece. Prema izvorima tamošnjih medija, dječaku ubojici pred zaprepaštenim obiteljima žrtava nakratko je pozlilo u sudnici, ali njegovo svjedočenje brzo je nastavljeno nakon što su ga liječnici pregledali i izmjerili mu tlak. Rekao je da je stravičnom činu, za koji kao 13- godišnjak nije mogao kazneno odgovarati, prethodio majčin pritisak da u svemu "mora biti najbolji". Ljutila se i vikala ako ne bi bili tako, tvrdi, a da nije imao očeve pištolje, ne bi sve to učinio, neslužbene su informacije novinara u Srbiji. To svjedočenje bilo je predviđeno iz prostorije za zaštitu svjedoka, iz koje ga ne bi mogli vidjeti ostali u dvorani sudnice, a dio medija objavio je da se svjedočenje odvijalo pred sudskom govornicom. Roditelji ubijene djece sjedili su u dijelu sudnice za publiku, koji je odvojen staklom. Odvjetnici koji su izišli iz Specijalnog suda potvrdili su da je maloljetni ubojica svjedočio, no nisu ulazili u detalje njegova iskaza.

Nenad Stefanović, glavni tužitelj Višeg javnog tužiteljstva, koji i vodi predmet "Ribnikar", proteklog je vikenda izdao uputu prvom tužiteljstvu da formira predmet i ispita povredu tajnosti postupka. Javnost je isključena iz predmeta "Ribnikar" zbog zaštite interesa maloljetnih oštećenika, ali pojedini mediji neprekidno iznose u javnost iskaze i detalje iz istrage te sa samog suđenja, ističu tužitelji. Otac Vladimir Kecmanović optužen je za teško djelo protiv opće sigurnosti, odnosno da je svog tada 13-godišnjeg sina vodio u streljanu i učio ga pucati, a također nije adekvatno čuvao oružje koje je imao u kući. On je u pritvoru.

Dječakova majka, Miljana Kecmanović, optužena je za nedopušteno držanje, nošenje i promet oružja, s obzirom na to da je njezin DNK pronađen na jednoj od čahura u učionici, kao i na gumici za kosu koja je bila vezana za bocu u kojoj je njezin sin napravio Molotovljev koktel. 

NAJTEŽE SUĐENJE

“Iz odgovora na pitanja koja su mu bila postavljena nismo saznali motiv, ali smatram da njegov iskaz ide u smjeru da će se to otkriti. Njegovo ispitivanje nije završeno i nastavlja se 17. listopada”, rekao je poslije novinarima Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijenih, dodavši da je ovo jedno od najtežih suđenja kojem je nazočio. “Smatram da njegov iskaz vodi prema osudi roditelja. Hoće li se pronaći dodatni detalji za eventualne dodatne optužbe, ostaje vidjeti”, dodao je Božović. Odvjetnica Zora Dobričanin Nikodijević izjavila je nakon nastavka suđenja kako je zadovoljna onim što su saznali tijekom svjedočenja. “Saznali smo mnogo novih detalja, ali o tome ne smijem i ne želim govoriti”, ogradila se odvjetnica. Prvo osnovno javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je da je formiralo predmet zbog povrede tajnosti postupka u vezi s predmetom “Ribnikar”, odnosno zbog iznošenja dijelova iskaza K.K. iz istrage u medijima.