epa11643062 Relief and rescue workers asses the damage caused by the flash floods in Donja Jablanica, Bosnia and Herzegovina, 05 October 2024. Central and southern parts of Bosnia and Herzegovina were hit by a severe rainstorm on 03 October 2024, which caused widespread flooding, closing roads, cutting electricity, and disrupting telecom signals. Rescue services in Jablanica and Kiseljak reported several people missing and called for army assistance, as access to Jablanica was completely blocked due to road and rail closures. 19 fatalities due to the flash floods have been confirmed so far by the regional government of Hercegovacko-Neretvanska county. EPA/NIDAL SALJIC
EPA
8.10.2024., 13:05
ISTRAGA KAMENOLOMA

Pronađena još jedna osoba u BiH, broj žrtava skočio na 22

Spasilački timovi angažirani u potrazi za nestalima u poplavama u Bosni i Hercegovini pronašli su u utorak još jedno beživotno tijelo, čime je ukupni broj smrtno stradalih porastao na 22.   

Tu su informaciju potvrdili načelnik općine Konjic Osman Ćatić i Husein Hodžić, zapovjednik civilne zaštite u toj općini.

Pronađena žrtva nastradala je na području naselja Buturović polje uz obalu Jablaničkog jezera.

U Buturović polju ranije su pronađena tijela dvije žrtve, a traga se za još dvije osobe čiji je nestanak prijavljen.

Tri osobe poginule su u bujičnim poplavama i na području općine Fojnica u središnjoj Bosni, a svi ostali smrtno su stradali u selu Donja Jablanica na sjeveru Hercegovine koje je najteže pogođeno prošlotjednim poplavama. Ogromna masa zemlje i stijena iz obližnjeg kamenoloma obrušila se u tom području na kuće. 

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije otvorilo je istragu čiji je cilj utvrditi kako je taj kamenolom radio i je li za to imao potrebne dozvole i suglasnosti.