epa11642938 Relief and rescue workers asses the debris and damage caused by the flash floods in Donja Jablanica, Bosnia and Herzegovina, 05 October 2024. Central and southern parts of Bosnia and Herzegovina were hit by a severe rainstorm on 03 October 2024, which caused widespread flooding, closing roads, cutting electricity, and disrupting telecom signals. Rescue services in Jablanica and Kiseljak reported several people missing and called for army assistance, as access to Jablanica was completely blocked due to road and rail closures. 19 fatalities due to the flash floods have been confirmed so far by the regional government of Hercegovacko-Neretvanska county. EPA/NIDAL SALJIC
EPA/NIDAL ŠALJIĆ
8.10.2024., 10:13
U POGONU I TEŠKA MEHANIZACIJA

Dan žalosti u BiH, potraga za žrtvama i dalje traje

U Bosni i i Hercegovini u utorak je dan žalosti dok spasilačke ekipe nastavljaju potragu za nestalima u poplavama i odronima koje su prošlog tjedna pogodile sjeverni dio Hercegovine i središnje Bosne.

Zbog protivljenja srpskih ministara u Vijeću ministara BiH da se proglasi dan žalosti na državnoj razini, jučer su posebne odluke o tome donijele vlasti dva entiteta i distrikta Brčko.

Potraga za nestalima u poplavama i odronima nastavljena je i u utorak u najteže pogođenom selu Donja Jablanica, te Buturović Polju u konjičkoj općini.

Spasilački timovi, među kojima su i oni iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te Crne Gore, do sad su u tim mjestima te u Fojnici u središnjoj Bosni pronašli beživotna tijela 21 osobe.

Sva teška mehanizacija trenutačno je usmjerena na čišćenje magistralnih i lokalnih cesta. Probijaju nanose na cestama, a istodobno traju popravci na vodovodnoj, elektro i telefonskoj mreži.

U Hercegovini je i dalje najteža situacija na relaciji prema Ostrošcu i Buturović polju, a cesta prema Doljanima i Sovićima je zatvorena i radi se na sanaciji odrona.

Magistrala cesta koja povezuje Sarajevo i Mostar još uvijek je otvorena samo za vozila hitnih službi.

Meteorološke službe u BiH upozorile su kako bi područje sjevernog dijela Hercegovine i središnje Bosne već tijekom noći i u srijedu ponovno moglo biti zahvaćeno obilnim kišnim padalinama, zbog čega se strahuje od novih poplava i odrona. 

Od toga posebice strahuju u Donjoj Jablanici, selu čiji je veći dio sravnjen sa zemljom u naletu stijenja s ilegalnog kamenoloma koji se nalazio na brdu iznad sela. Ovu 'kamenu bujicu' aktivirale su nenormalne količine padalina od čak 320 litara po metru u jednome danu što je inače prosječan iznos padalina u četiri mjeseca. 

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije priopćila je kako kamenolom uopće nije imao dopuštenje za rad. Tvrtka Sani d.o.o. Jablanica koja je formalno upisana kao posjednik nikada nije dobila koncesiju za vađenje kamena.

U nekoliko navrata im je nadležna inspekcija zabranjivala rad te čak izdala kaznu, no mještani Donje Jablanice tvrde kako je vađenje kamena tamo trajalo godinama.