04.10.2024., Jablanica, BiH - Velike poplave zahvatile su dijelove BiH. Najteze je pogodjena Jablanica, gdje je, prema nekim informacijama, poginulo vise od 10 osoba. Situacija na cestama izuzetno je teska. Obustavljen je promet na cestama oko Jablanice, a jedini nacin da se iz Sarajeva stigne do Mostara je preko srednje Bosne. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Jablanica, BiH

PIXSELL
8.10.2024., 23:10
najavljene obilne padaline

BiH: Hitna evakuacija stanovništva u sjevernom dijelu Hercegovine

Hitna evakuacija stanovništva započela je u utorak kasno navečer iz sredina koje su teško stradale u poplavama i odronima stijenja protekloga vikenda u sjevernom dijelu Hercegovine, nakon što su najavljene obilne padaline.

Kako je navečer izvijestio Krizni stožer Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru, izvlačenje pučanstva iz ugroženih područja Jablanice i Konjica pokrenuto je odmah, a provode ga pripadnici civilne zaštite i druge žurne službe, uz potporu spasilačkih ekipa koje su na terenu.

U hitnoj obavijesti navodi se kako ljudi iz ugroženih područja moraju biti izvučeni najkasnije do 2 sati ujutro. Bit će smješteni u ranije organizirana kolektivna prihvatilišta u školama i športskim dvoranama, gdje su su im osigurani ležajevi, hrana, voda i osnovne higijenske potrepštine.

Ove mjere se provode zbog upozorenja Federalnoga hidrometeorološkog zavoda koji za noćas prognozira jače padaline s do 60 litara kiše po četvornomu metru, što može dovesti do novih bujičnih potoka i klizišta na već ugroženim područjima.

U poplavama i odronima stijenja u sjevernom dijela Hercegovine i središnjem dijelu BiH poginule su 22 osobe, a traga se za još osmero.