Kijev, Ukrajina, 27.03.2022. - Razaranje Kijeva. U toku je invazija Rusije na Ukrajinu. foto (kf) PAP/Andrzej Lange
PAP/Andrzej Lange
6.10.2024., 10:06
pod zračnom uzbunom više od pet sati

Ukrajina: Rusija izvela zračne napade na Kijev i Odesu

Zbog ruskih zračnih napada istočni dio Ukrajine bio je pod zračnom uzbunom više od pet sati, priopćila je ukrajinska vojska u nedjelju, a Moskva je pokrenula nekoliko valova napada na Kijev i druge gradove.

„Neprijatelj je preko noći ponovno upotrijebio svoje dronove protiv Kijeva!“ rekao je šef vojne uprave Kijeva Serhij Popko na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. „Ruske bespilotne letjelice ušle su u glavni grad Ukrajine u nekoliko valova i iz različitih smjerova.“

Svo zračno oružje uništeno je, a prema preliminarnim informacijama nema dojava o šteti ili ozlijeđenima, rekao je Popko. Pojedinosti o veličini napada bit će objavljene kasnije, rekao je.

Zračna uzbuna za glavni grad i regiju objavljena je tri puta tijekom noći i trajala više od pet sati, rekao je Popko.

Gradonačelnik Odese Hennadii Trukhanov rekao je na Telegramu da je Rusija gađala grad tijekom noći i da je prijavljeno nekoliko eksplozija.

Nema informacija o šteti ili ozlijeđenima.

Guverner regije Herson Oleksandr Prokudin rekao je u nedjelju na Telegramu da je u posljednja 24 sata u ruskim napadima na regiju poginuo jedan civil, a 15 ih je ozlijeđeno.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Rusija nije komentirala napade.

Obje strane poriču da su ciljale civile u ratu, koji je Rusija pokrenula u veljači 2022. invazijom punog opsega na Ukrajinu. Ali tisuće civila je poginulo, velika većina su Ukrajinci.