20.12.2020.,Mostar - Nakon 12 godina, otvorena biralista za lokalne izborerPhoto: Denis Kapetanovic/PIXSELLr

ilustracija

PIXSELL
6.10.2024., 09:58
na pojedinim mjestima izbori odgođeni

U BiH otvorena glasačka mjesta za lokalne izbore

U Bosni i Hercegovini u 7 sati otvorena su glasačka mjesta na kojima građani te zemlje imaju priliku izabrati nove lokalne vlasti u gradovima i općinama te u distriktu Brčko.

Na osmim po redu lokalnim izborima od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nešto više od 3,4 milijuna registriranih birača treba izabrati 3200 gradskih i općinskih vijećnika te 143 gradonačelnika odnosno načelnika općina, za što se natječe više od 29 tisuća kandidata koliko ih je na različitim izbornim listama.

Svi oni ipak neće biti izabrani glasanjem koje će biti provedeno tijekom dana jer su izbori u cijelosti odgođeni u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku i Kreševu koji su najteže pogođeni bujičnim poplavama ranije ovog tjedna, dok su u Fojnici izbori odgođeni na tri biračka mjesta.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) naknadno će odlučiti kada će se tamo glasati, a izbornim zakonom za to je predviđen rok u rasponu od sedam do 30 dana.

Na ovim lokalnim izborima sudjeluje 110 političkih stranaka, 58 koalicija te više od stotinu neovisnih kandidata.

Na nekima od biračkih mjesta ove će se godine testirati uporaba novih tehnoloških rješenja koja bi trebala smanjiti zloporabe pri glasanju i utvrđivanju rezultata izbora. Tako će na 165 od oko pet tisuća biračkih mjesta identitet birača biti provjeravan elektronski a ispunjeni glasački listići brojat će se skeniranjem.

Regularnost izbora nadzirat će više od 400 promatrača iz inozemstva.

Glasačka mjesta ostaju otvorena do 19 sati a prvi preliminarni rezultati očekuju se u kasnim večernjim satima.