epa11641413 Partially submerged cars are seen at a used-car lot following flash floods in Kiseljak, Bosnia and Herzegovina, 04 October 2024. Central and southern parts of Bosnia and Herzegovina were hit by a severe rainstorm overnight, which caused widespread flooding, closing roads, cutting electricity, and disrupting telecom signals. Rescue services in Jablanica and Kiseljak reported several people missing and called for army assistance, as access to Jablanica was completely blocked due to road and rail closures. 14 fatalities due to the flash floods have been confirmed so far by the regional government of Hercegovacko-Neretvanska county. EPA/NIDAL SALJIC
EPA
5.10.2024., 20:31
BiH

Broj poginulih u poplavama i odronima porastao na 18, traga se za nestalima

Crna bilanca smrtno stradalih u Bosni i Hercegovini popela se na 18 nakon što su tijekom dana u subotu pronađena tijela još dvije žrtve, a traga se za još osmero nestalih u sjevernom dijelu Hercegovine koja je najteže stradala u poplavama i odronima kamenja.

Kako je za Hinu potvrdio voditelj Odjela za odnose s javnošću Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Darko Juka, jedno beživotno tijelo otkriveno je  u mjestu Donja Jablanica, a drugo u selu Buturović Polju u konjičkoj općini. Za sada je petnaest smrtno stradalih u poplavama i odronima u Hercegovini koji su pogodili ovaj dio zemlje u noći na petak.

Još se traga za najmanje petero nestalih u Donjoj Jablanici, te troje u Buturović Polju.

Potragu otežava kiša koje je ponovno počela padati, te raste zabrinutost od novih bujica.

Na selo Donju Jablanicu sručila se golema količina kamena, pijeska i zemlje te zatrpala veći broj kuća u kojima su se nalazile čitave obitelji.

Juka je potvrdio da je u Buturović Polju srušeno 20 obiteljskih kuća, dok se u Donjoj Jablanici može govoriti o više desetaka urušenih objekata.

U poplavama koje su nastale nakon obilnih kiša u Fojnici u središnjoj Bosni utopile su se tri osobe.