epa08364337 A view of fallen rental bicycles near the Brandenburg Gate in the empty Pariser Platz in Berlin, Germany, 15 April 2020. The popular tourist attraction site stands almost empty from visitors these days. The German government and local authorities are heightening measures to stem the spread of the coronavirus SARS-CoV-2 which causes the COVID-19 disease. The so called 'social distancing' restrictions should remain in effect until 19 April. EPA/FILIP SINGER
EPA
5.10.2024., 13:03
GODIŠNJICA HAMASOVOG NAPADA

Berlinska policija priprema se za nadolazeće prosvjede

Berlinska policija sprema se na izgrede na godišnjicu Hamasovog napada na Izrael 7. listopada, a senatorica za unutarnje poslove Berlina najavila je u subotu odlučno suprotstavljanje nasilnim i antisemitskim izgrednicima.

„Moj stav je jasan: mržnji, huškanju i antisemitizmu nije mjesto na ulicama Berlina“, rekla je senatorica grada/savezne pokrajine Berlina za unutarnje poslove Iris Spranger.

Ona je rekla kako su u pomoć policiji u Berlinu pristigli i pripadnici policije iz ostalih saveznih pokrajina kao i savezna policija.

„Mi ćemo učiniti sve kako bi prosvjedi 7. listopada protekli mirno i sigurno“, rekla je Spranger te apelirala na sudionike prosvjeda da „svoju osobnu pogođenost“ iskažu na miran i nenasilan način.

Za ponedjeljak, na prvu godišnjicu Hamasovog pokolja nad izraelskim civilima u kojima je poginulo preko 1.200 i oteto preko 250 osoba, u Berlinu su najavljeni mnogi prosvjedi.

Prosvjedi su uglavnom upereni protiv akcija Izraela na području Pojasa Gaze koje su uslijedile nakon pokolja i bile usmjerene protiv Hamasa.

Posljednjih godinu dana u Berlinu pod krinkom propalestinskih i antiratnih prosvjeda redovito dolazi do antisemitskih izgreda, izvikivanja antisemitskih parola i veličanja terorističkih organizacija Hamas i Hezbolah.

Istodobno je zabilježen i nagli porast napada s antisemitskom pozadinom poput podmetanja požara u sinagoge kao i iscrtavanje Davidovih zvijezda na objekte u kojima žive Židovi ili useljenici iz Izraela.

Sedmog listopada prošle godine, nakon vijesti o pokolju Hamasa, u dijelovima Berlina u kojima žive pretežito stanovnici arapskog porijekla se otvoreno slavilo na ulicama. Isto je zabilježeno i ovog tjedna nakon vijesti o napadu Irana na Izrael.  

Postotak arapskog stanovništva Njemačke naglo se povećao nakon izbjegličke krize 2015. kada je preko milijun izbjeglica iz Sirije stiglo u Njemačku.

U Njemačkoj od kraja sedamdesetih godina živi i velik broj izbjeglica iz Libanona pri čemu se uglavnom radi o osobama palestinskog porijekla.