Sarajevo, 7.10.2018 - Na opće izbore u BiH do 11 sati izašlo je oko 11 posto birača. Nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača u BiH do 19 sati bira članove Predsjedništva BiH, zastupnike u državnom i parlamentima dva entiteta, predsjednika i dopredsjednike Republike Srpske te zastupnike u skupštinama deset županija u Federaciji BiH. Na slici glasačko mjesto u općini Novo Sarajevo. foto HINA/ FENA/ Alma Pašić Delić/ ua
HINA
4.10.2024., 12:36
POSEBNO TEŠKO NA PODRUČJU JABLANICE

Zbog poplava u BiH moguća odgoda lokalnih izbora u najteže stradalim općinama

Provedba lokalnih izbora u BiH planiranih za nedjelju dovedena je u pitanje zbog poplava koje su teško pogodile dijelove te zemlje, no konačna odluka o eventualnoj odgodi još nije donesena, kazala je u petak predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić.

Ona je novinarima u Sarajevu kazala je kako su iz SIP-a u stalnoj komunikaciji s lokalnim izbornim povjerenstvima u općinama koje u najteže pogođene poplavama.

Pojasnila je kako je riječ posebice o Jablanici, ali i Konjicu te Fojnici jer je zbog odrona i klizišta te neprohodnih cesta otežana komunikacija s tim dijelima zemlje.

No kako Hina doznaje informacije o tome da bi moglo biti problema u organiziranju izbora pristižu i iz Kreševa, Kiseljaka, Busovače, Rame, ali i rubnih dijelova grada Mostara prema Jablanici poput Gornje Drežnice i Striževa.  

"Ovo je trenutno doista veliki problem zbog transporta izbornog materijala", kazala je Hadžiabdić dodajući kako je pred članovima SIP-a "nekoliko besanih noći" jer trebaju stalno procjenjivati stanje na terenu. Kazala je kako je izbore moguće prolongirati i u nedjelju, ali očekuje konačnu odluku u subotu.

Istaknula je kako je eventualna odgoda moguća samo u pojedinim općinama, dok će u dijelovima BiH koji nisu pogođeni poplavama glasanja u nedjelju svakako biti. 

"Izbora će biti u većem dijelu BiH", kazala je Hadžiabdić.

Ukoliko na nekim od biračkih mjesta glasanje ne bude moguće u nedjelju, ono će biti organizirano naknadno, najranije sedam a najviše 30 dana nakon 6. listopada.

Otvaranje biračkih mjesta u BiH tamo gdje glasanje nije ugroženo planirano je za nedjelju u 7 sati a sukladno tome od subote je na snazi izborna šutnja.

Biračka mjesta zatvaraju se u nedjelju u 19 sati.

Kako je potvrdila Hadžiabdić u glavni centar za brojanje u Sarajevu koji je već počeo s radom do sada je stiglo 26 tisuća pošiljki odnosno glasačkih listića iz inozemstva.