epa10233194 Austrian President Alexander Van der Bellen (L) and his wife Doris Schmidauer (R) arrive at the Media Center at the Palais Niederoesterreich during the Austrian presidential elections, in Vienna, Austria, 09 October 2022. Over six million Austrians are casting their votes to elect the next Austrian president. If no candidate achieves the outright majority, a run-off election will take place on 06 November 2022. EPA/CHRISTIAN BRUNA
EPA
4.10.2024., 18:16
NOVA VLAST

Van der Bellen razgovarao s Kicklom o mogućoj vladi

Austrijski predsjednik Alexander van der Bellen razgovarao je u petak s predsjednikom Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Herbertom Kicklom o mogućem formiranju vlade nakon prošlonedjeljnih izbora na kojima je FPÖ dobio relativno najviše glasova.

„Izjavu o tijeku današnjeg razgovora ću dati sutra ujutro“, rekao je Kickl nakon razgovora s austrijskim predsjednikom.

Ured Van der Bellena još je prije najavio kako neće biti komentara razgovora.

Austrijski predsjednik je najavio kako će prvo razgovarati s predstavnicima najjače parlamentarne stranke, a to je od prošlonedjeljnih izbora FPÖ.

On će sljedećeg tjedna razgovarati i s predstavnicima ostalih stranaka koje su ušle u parlament i to u ponedjeljak s predstavnicima Narodnjačke stranke Austrije (ÖVP) koja je na izborima za Nacionalno vijeće, kako se u Austriji naziva parlament, s 26,3 posto osvojila nešto manje glasova nego FPÖ s 28,8 posto.

Istog dana u ponedjeljak Van der Bellen će razgovarati i sa socijaldemokratima koji čine treći po redu zastupnički klub u parlamentu.

Predsjednik će u utorak zatim voditi razgovore s predstavnicima stranke Zeleni te liberalima iz stranke Neos.

FPO ne mora dobiti mandat za sastav vlade 

Predsjednik prema Ustavu nije dužan mandat za sastavljanje vlade povjeriti stranci s najviše osvojenih mjesta u parlamentu. Van der Bellen je uoči izbora u više navrata dao do znanja kako mandat neće davati strankama koje djeluju protiv demokratskog poretka i koje, što je aluzija na FPÖ, podržavaju Putina u njegovoj agresiji na Ukrajinu te djeluju protiv Europske unije.

I Kickl je u prošlosti u nekoliko navrata pokazao što misli o predsjedniku Van der Bellenu, koji je do 2016. bio član stranke Zeleni, nazivajući ga „mumijom iz Hofburga“ (predsjednička rezidencija).

FPÖ  bi teoretski mogao sastaviti vladu s ÖVP-om, ali narodnjaci na čelu s dosadašnjim kancelarom Karlom Nehammerom, odbijaju koaliciju sa slobodnjacima u slučaju da Kickl, kojeg smatraju preradikalno desničarskim, preuzme neku ulogu u vladi.

Sam Kickl za sebe polaže pravo na kancelarsku funkciju, ali mu za sastavljanje vlade nedostaju koalicijski partneri. Sam FPÖ je odbio ukloniti Kickla kako bi se otvorio put koaliciji s ÖVP-om.

Analitičari za sada najviše izgleda za sastavljanje vlade daju koaliciji narodnjaka, socijaldemokrata i liberala.

U četvrtak navečer je oko 25.000 prosvjednika ispred zgrade parlamenta prosvjedovalo protiv mogućeg sudjelovanja desno populističkog FPÖ-a u austrijskoj vladi.