04.10.2024., Donja Jablanica, Bosna i Hercegovina - Dramaticni prizori iz zraka na Donju Jablanicu gdje se nestalim smatra 40 osoba, a iako sluzbene informacije potvrdjuju da je smrtno stradalo 14 osoba strahuje se da je broj stradalih puno veci. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Donja Jablanica

PIXSELL
4.10.2024., 19:48
OBILNE PADALINE PROUZROČILE TRAGEDIJU

Poplave i odroni odnijeli ljudske živote, dijelovi BiH bili su u kaosu

Središta više gradova u sjevernoj Hercegovini i središnjoj Bosni su poplavljena, najteže u Jablanici

Obilne padaline koje su u noći na petak zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine izazvale su smrtonosne poplave u više gradova, pretvorivši se tako u jednu od najvećih tragedija u poslijeratnoj BiH. Središta više gradova u sjevernome dijelu Hercegovine i središnjem dijelu Bosne potpuno su poplavljena, a najteže stanje je u Jablanici, koja je posve prometno izolirana.

04.10.2024., Jablanica, BiH - Velike poplave zahvatile su dijelove BiH. Najteze je pogodjena Jablanica, gdje je, prema nekim informacijama, poginulo vise od 10 osoba. Situacija na cestama izuzetno je teska. Obustavljen je promet na cestama oko Jablanice, a jedini nacin da se iz Sarajeva stigne do Mostara je preko srednje Bosne. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Jablanica

PIXSELL

Poplavljene su ulice i stambeni objekti i u Kiseljaku, Kreševu, Busovači, Fojnici i Varešu, a provjere informacija otežavalo je iznimno teško stanje na terenu. Mobilne telefonske mreže u velikom dijelu zemlje nisu u funkciji, a pojavili su se i problemi u opskrbi strujom i vodom. Iz Jablanice su stizale vijesti i snimke o brojnim odronima i klizištima koja su zatrpala kuće. Bujice su također teško oštetile željezničku prugu koja vodi od Sarajeva k Pločama, a klizište je potpuno uništilo dio ključne ceste koja vodi od glavnog grada BiH k Mostaru, pa se prema Hercegovini prometovalo zaobilazno preko Bugojna i Kupresa. Nažalost, kako su se informacije o broju osoba koje su smrtno stradale ili nestale u poplavama mijenjale iz sata u sat, mediji u BiH govorili su o desecima smrtno stradalih, ali i nestalih osoba.

epa11641413 Partially submerged cars are seen at a used-car lot following flash floods in Kiseljak, Bosnia and Herzegovina, 04 October 2024. Central and southern parts of Bosnia and Herzegovina were hit by a severe rainstorm overnight, which caused widespread flooding, closing roads, cutting electricity, and disrupting telecom signals. Rescue services in Jablanica and Kiseljak reported several people missing and called for army assistance, as access to Jablanica was completely blocked due to road and rail closures. 14 fatalities due to the flash floods have been confirmed so far by the regional government of Hercegovacko-Neretvanska county. EPA/NIDAL SALJIC

Kiseljak

EPA

Do 16.30 potvrđeno je najmanje 16 poginulih u Jablanici, a ministar obrane BiH Zukan Helez rekao je da je u tom mjestu nestalo dvadesetak ljudi. Pokraj Fojnice su pak poginule tri osobe, čija su tijela poslije pronađena. Bujice su pretvorile središta nekih gradova u rijeke, poplavljeni su stambeni i poslovni objekti, pa je promet bio onemogućen. Nevrijeme je odnijelo i krov na zgradi Gimnazije Nevesinje i nastava je obustavljena. Najave novih obilnih kišnih padalina daju razloga za dodatnu zabrinutost.

04.10.2024., Kiseljak, Bosna i Hercegovina - Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kiseljak

PIXSELL

Izgubila bebu

Vlada Federacije BiH proglasila je na izvanrednoj sjednici stanje prirodne nesreće na cijelom teritoriju tog entiteta. Formiran je krizni stožer u stalnom zasjedanju te su angažirani specijalizirani timovi za spašavanje na vodi. Na prostor općine Jablanica upućena je mehanizacija. Potpredsjednik Vlade Vojin Mijatović kazao je kako su angažirana sva raspoloživa sredstva na saniranju posljedica i spašavanju ljudi. "Sve je više žrtava, a brojke rastu", rekao je Helez, koji koordinira akcije spašavanja pripadnika oružanih snaga BiH na temelju odluke Predsjedništva BiH. Hitno su angažirane inženjerske jedinice, jedinice za spašavanje ljudi i helikopter oružanih snaga BiH u cilju hitnog pružanja pomoći civilnim tijelima vlasti na širem području općine Jablanica. Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je kako su svi napori trenutačno usmjereni na spašavanje ugroženih stanovnika, pa je stoga zatražena i pomoć policijskih ekipa.

Kiseljak, 04.10.2024. - Prema informacijama Službe za civilnu zaštitu, na području Kiseljaka situacija se trenutno smiruje, a sve raspoložive snage su na terenu. foto HINA/ FENA/ Almir RAZIĆ/ tm

Kiseljak

Hina

"Sada je najvažnije evakuirati ugroženo stanovništvo i spriječiti nastanak daljnje štete", rekao je. "Ovo je jedna od najtežih situacija koja je zadesila Federaciju BiH od 2014. godine", kazao je ravnatelj entitetske uprave civilne zaštite Aldin Brašnjić, misleći na teške poplave koje su pogodile cijelu BiH prije deset godina prouzročivši i tada znatnu materijalnu štetu. Tada je smrtno stradala 21 osoba.

ZA MINUTU MI JE KUĆU, NOVAC I DOKUMENTE ODNIJELA VODA

Munira Arnaut, stanovnica Trusine u Općini Konjic

“U 1.15 počela je velika grmljavina, rijeka je nadolazila, a onda je voda počela rušiti i nositi stabla. Netko je rekao - kuća se ruši, žena i muškarac su bježali. Ispod se srušila druga kuća. Na mostu se nešto popriječilo te okrenulo drugi dio rijeke magistralom. Onda su sve kuće poplavile, voda je nosila. Bježali smo na više katove”, govori stanovnik Trusine za portal Faktor. Munira Arnaut kaže kako je sa suprugom spavala kada je nazvao brat i rekao da bježe. “Kad smo ustali, voda je već bila velika. Gazili smo da se spasimo, a za minutu je kuću odnijela voda, kao i osobne dokumente i što sam imala novca. Imam ovo što je na meni”, rekla je nesretna žena.

Voditelj Odjela za informiranje Kriznog stožera Vlade Hercegovačko-netvanske županije Darko Juka rekao je da službe rade sve što mogu na terenu kako bi unesrećene izvukle do najbližih medicinskih ustanova. Njih se spašavalo s pomoću čamaca oružanih snaga i ronilačkih klubova te helikopterima. Helikopterom EUFOR-a prebačena je jedna teže ozlijeđena trudnica u osmom mjesecu trudnoće u bolnicu "Dr. Safet Mujić" u Mostaru te podvrgnuta operativnom zahvatu.

04.10.2024., Kiseljak, Bosna i Hercegovina - Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kiseljak

PIXSELL

Nestali mostovi

"Nažalost, izgubila je bebu, a ona je trenutačno u životnoj opasnosti. Prognoze ne mogu dati jer se radi o višestrukim, za život opasnim ozljedama", kazala je direktorica bolnice, dr. Lamija Duranović, u razgovoru za Avaz. S trudnicom je dovezen i njezin suprug, koji nije životno ugrožen. "Nakon toga je helikopterom transportiran dječak u dobi od deset godina s frakturama, ali ni on nije životno ugrožen. Dovezen je i muškarac, koji je sada stabilno", dodala je.

Mostar, 04.10.2024. - Središta više gradova u sjevernome dijelu Hercegovine i središnjem dijelu Bosne potpuno su poplavljena, a najteže stanje je u Jablanici koja je posve prometno izolirana. foto HINA/ FENA/ Zorana PAVKOVIĆ/ tm

Jablanica

Hina

Tek nešto prije podneva uspostavljena je prometna komunikacija iz smjera Sarajeva prema Konjicu, a magistralna cesta prema Jablanici iz Mostara na jednom se dijelu urušila u Neretvu. Prometnica koja vodi prema Prozor-Rami iz Jablanice 3,5 kilometra prekrivena je odronima. Uništeno je više obiteljskih kuća, a vodena stihija odnijela je nekoliko mostova na području Jablanice. "Ne sjećam se ovakve krize još od vremena rata naovamo. Ružna usporedba, ali tragična", istaknuo je Juka.

ODGODA IZBORA U STRADALIM OPĆINAMA?

Političke stranke u BiH otkazale su planirane završne predizborne skupove uoči lokalnih izbora u nedjelju. “Provedba izbora dovedena je u pitanje zbog poplava koje su teško pogodile dijelove BiH”, kaže predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić, no konačna odluka o odgodi nije donesena. Izbore u pojedinim općinama moguće je prolongirati i u nedjelju, ali odluka se očekuje u subotu. Najteže je na području Jablanice, gdje je oko 50 posto biračkih mjesta bilo ugroženo, a 10 posve odsječeno. Na području Fojnice odsječeno je šest sela. Pogođena su i neka biračka mjesta u Mostaru, a dva su odsječena. Problema u organiziranju izbora ima i drugdje, zbog transporta izbornog materijala. Izbora će sigurno biti u većem dijelu BiH koji nije stradao.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zatražila je pomoć susjednih zemalja i članica Europske unije radi otklanjanja posljedica katastrofalnih poplava. Pozvane su zemlje EU-a i regije da pruže žurnu pomoć BiH. Krišto je izrazila najdublju sućut obiteljima i rodbini stradalih. Zahvalila je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi, koji su već u petak ujutro ponudili svoju pomoć vlastima u BiH. Plenković je izrazio sućut te ponudio pomoć u saniranju posljedica.

Luka Ploče: Prijevoz tereta onemogućen

Iz Luke Ploče u petak su izvijestili da su katastrofalne elementarne nepogode u susjednoj Bosni i Hercegovini izazvale između ostalog i štetu velikih razmjera na prometnoj infrastrukturi koja povezuje tu luku s korisnicima u regiji, pa su dostava i otprema tereta vagonima trenutno potpuno onemogućene. Kako su naveli u svojoj obavijesti na Zagrebačkoj burzi, katastrofalne elementarne nepogode u Bosni i Hercegovini prouzročile su ljudske žrtve i goleme materijalne štete, koje se u ovom trenutku ne mogu procijeniti. Između ostalog, nevrijeme praćeno ekstremnim padalinama izazvalo je štete velikih razmjera na prometnoj infrastrukturi koja povezuje Luku Ploče s korisnicima u regiji. Zbog golemih šteta na željezničkoj infrastrukturi na području Jablanice i Konjica željeznički promet je u prekidu, zbog čega su dostava i otprema tereta vagonima u Luku Ploče i iz nje trenutno potpuno onemogućene, navode.

I Srbija je BiH izrazila spremnost poslati svaku vrstu pomoći. Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić posjetio je općine Kiseljak i Kreševo te se sastao s predstavnicima lokalnih vlasti kako bi utvrdio kakva im je pomoć potrebna radi saniranja nastale štete.