epa11625490 A view of the facade of the Ministry of Foreign Affairs Eigtveds Pakhus smeared with red paint, in Copenhagen, Denmark, 26 September 2024. The vandalism included anti-Israel messages. Police are investigating the incident. EPA/EMIL HELMS DENMARK OUT
EPA
3.10.2024., 13:14
EKSPLOZIJA ISPRED IZRAELSKE AMBASADE

Podignuta optužnica za mlade švedske piromane

Dvojica švedskih mladića optužena su u četvrtak u Danskoj za posjedovanje pet ručnih granata i detoniranje dviju eksplozivnih naparava na krovu u blizini izraelskog veleposlanstva u Kopehagenu, objavio je ured tužitelja.

U eksplozijama u srijedu nitko nije ozlijeđen, ali je zgrada pretrpjela štetu, rekli su istražitelji.

Dvojica mladića, starih 16 i 19 godina, uhićena su u srijedu na na glavnom željezničkom kolodvoru u Kopenhagenu, dok je treća muška osoba, također 19-godišnjak, uhićena odmah nakon eksplozija i puštena je nakon ispitivanja.

Sud je odbio objaviti imena mladića.

Policija je priopćila da istražuje da li je baš veleposlanstvo bilo meta napada te da istražuje jesu li doptuženi djelovali sami, na zahtjev nekoga drugoga, ili zajedno.

Danske sigurnosne i obavještajne službe pomažu policiji u istrazi i razmatraju pojačanje razine sigurnosti oko institucija povezanih sa židovskom zajednicom.

U susjednoj Švedskoj se dogodilo već nekoliko sličnih incidenata u blizini izraelskog veleposlanstva.

Ove godine je najmanje 10 Šveđana optuženo u Danskoj za pokušaje ubojstva ili posjedovanje oružja. To je izazvalo uzbunu i oštre kritike u društvu glede širenja organiziranog kriminala.

Švedske vlasti su potvrdile da je policija spriječila nekoliko planiranih napada u režiji iranskih sigurnosnih službi uz pomoć lokalnih kriminalnih mreža. Iran je švedske optužbe nazvao "neutemeljenim".