epa11637875 A picture taken during a press tour organized by the Hezbollah media office shows a photograph of late Hezbollah leader Hassan Nasrallah hanging on damaged building following an overnight Israeli military strike, in the southern suburbs of Beirut, Lebanon, 02 October 2024. According to the Lebanese National News Agency (NNA), Israeli warplanes conducted a series of raids against multiple neighborhoods in the southern suburbs of Beirut (Dahieh) on the evening of 01 October. On 30 September Israel announced the beginning of a 'limited, localized and targeted' ground operation against Hezbollah in southern Lebanon. EPA/WAEL HAMZEH
EPA
2.10.2024., 20:29
UTJECAJ RATNIH ZBIVANJA NA HRVATSKO SUSJEDSTVO

Zbog rata na Bliskom istoku BiH jača osiguranje vojnih objekata i tvornice streljiva

Mjere osiguranja u objektima oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i tvornicama streljiva i vojne opreme, pojačane su, potvrdio je ministar obrane BiH Zukan Helez.
Nakon što su mediji izvijestili o sigurnosnim prijetnjama koje su navodno otkrile policijske agencije, Helez je kazao da su mjere osiguranja vojnih objekata podignute zbog preventivnih razloga. "Svjedočimo eskalaciji ratnih zbivanja na Bliskom istoku i u Ukrajini. S tim u vezi i potencijalnim refleksijama na BiH, naredio sam uvođenje povišenih mjera osiguranja za objekte zapovjedništava, postrojbi, objekata i skladišta naoružanja i streljiva u sastavu oružanih snaga BiH u cilju zaštite osoblja, objekata i materijalnih sredstava Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH", rekao je. Ističe da se to odnosi isključivo na objekte povezane s vojskom. "Građani BiH ne trebaju strahovati. Sigurnosna situacija u BiH je stabilna i nema informacija ni naznaka da će doći do njenog narušavanja", kaže Helez. Te mjere znače strogu kontrolu vozila i osoba koje ulaze u vojne objekte i tvornice oružja. Vojna industrija jedna je od najprofitabilnijih u BiH, a u prvih šest mjeseci 2024. imaju rast izvoza od čak 45 % u odnosu prema istom razdoblju prošle godine.
Manja skupina osoba za koje se pretpostavlja da su Turci i Sirijci pokušala je u Sarajevu i proslaviti raketni napad Irana na Izrael. Na nalogu iranske provladine medijske organizacije Iran Newspaper na X-u se pojavio kratki video gdje se vidi skupina uglavnom mlađih ljudi, koji iz automobila ispred sarajevske Vijećnice mašu zastavama Palestine i BiH te uz glazbu uzvikuju na arapskom jeziku "nema istinskog Boga osim Alaha". Okupili su se u utorak navečer nakon što je počeo raketni napad na Izrael. Veleposlanik BiH u Teheranu Nijaz Čardaklija neizravno je iskazao razumijevanje za iranski napad. "Koliko ja vidim, Izrael je prevršio mjeru i to se više nije moglo trpjeti. Nije se moglo ni očekivati da će Iran prijeći preko toga", ističe za "Dnevni avaz".
Oko krize na Bliskom istoku u BiH se pokazuje sva dubina podjela u zemlji. Mediji i javnost u dijelovima s većinskim hrvatskim i srpskim stanovništvom uglavnom su iskazivali solidarnost s Izraelom nakon napada Hamasa, a tamo gdje su većina Bošnjaci, jasno je iskazana potpora Palestincima. n